Achterhoek / Stedendriehoek

Linda en Christian maken hun toekomstdroom eindelijk waar

Christian en Linda zeggen JA
Christian en Linda zeggen JA © Sharon Hoeve
APELDOORN - Toen Linda hoogzwanger was, wilde ze er nog een paar dagen tussenuit met haar verloofde Christian. In de trein naar Berlijn bespraken zij hun toekomstdromen. Maar die toekomstdromen zagen er de volgende ochtend heel anders uit toen Christian last kreeg van zijn hoofd. Enkele uren later bleek het helemaal mis te zijn, hij had een dubbele hersenbloeding.
Het is mei 2019 als Christian (46) op een romantische avond op zijn knie gaat. Met een zelfgeschreven lied vraagt hij zijn Linda (39) ten huwelijk. Het geluk kan niet op, maar trouwen laat nog even op zich wachten. Linda is namelijk draagmoeder voor een koppel dat zelf geen kinderen kan krijgen. "Als je getrouwd bent wordt de man automatisch de vader van het kindje, dus juridisch is dat een heel gedoe", vertelt Linda. Het samengestelde gezin is dus volop aan het fantaseren hoe die bruiloft er dan straks uit komt te zien als Linda bevallen is.

Het is echt mis

Tijdens een weekendje weg, net voordat Linda met zwangerschapsverlof gaat, zit het koppel aan het ontbijt in Berlijn als Christian zich niet zo goed voelt. "Het laatste wat ik mij kan herinneren is dat ik heb gezegd 'laat een ambulance komen, want het is echt mis.'" En dat gevoel klopt. Hij blijkt een dubbele hersenbloeding te hebben gehad en ligt tien dagen op de intensive care in Berlijn.
Hoogzwanger staat Linda naast zijn bed. "Je gaat in een soort van overlevingsmodus. Het is heel angstig want je bent ver van huis." Iedere avond moest Linda weer alleen terug naar haar hotelkamer, waar zij de volgende ochtend weer vroeg op pad ging om Christian op te zoeken.

Nachtmerrie

Maar de nachtmerrie voor het koppel was nog niet compleet. "We waren daar op 7 maart 2020, dus dat was net voordat corona uitbrak", vertelt Linda. "We vertrokken daar op 19 maart, midden in de lockdown. Op een gegeven moment mocht ik niet eens meer naar het ziekenhuis toe. Je voelt je dan heel alleen."
De eerste acht dagen is Christian niet aanspreekbaar en gaat het erg slecht. De druk op zijn hersenen is te hoog, maar gelukkig neemt die zwelling af. Enkele dagen later, als Christian is aangesterkt, wordt hij met een ambulance naar Nederland gereden. Hij komt terecht in een revalidatiekliniek, waarbij hij eerst in quarantaine moet. Familie en vrienden kunnen hem dus alleen vanachter een raam zien.

Niet meer vanzelf

Nu, anderhalf jaar later, ziet Christian er weer stralend uit: "Van buiten zie je niet veel aan mij, en als je zo met mij praat denk je er is niks aan de hand. Maar van binnen kost alles heel veel energie. Mijn hersenen zijn constant bezig, dat linkerbeen moet opgetild worden als ik loop, of als ik ga praten moeten mijn hersenen bedenken hoe dat gaat. Dus dat kost energie en daarom rust ik tussendoor veel."
Christian is nu volledig afgekeurd, waardoor hij niet meer kan werken. "Financieel verandert dat je situatie ook", zegt Linda. Dat betekende voor het verliefde koppel dat ze de trouwplannen toch weer moesten uitstellen, totdat zij de oproep zagen van het programma JA ik wil NU!
Wil jij zien hoe dit verliefde koppel de dag van hun leven beleefde? Kijk dan hier naar de aflevering van JA ik wil NU!
JA ik wil NU! - Christian en Linda
In JA ik wil NU! volgt Omroep Gelderland acht koppels op de mooiste dag van hun leven. Stellen die niet in de gelegenheid zijn om te trouwen, bijvoorbeeld door corona of vanwege geldzorgen, krijgen nu deze kans. Meer dan zestig koppels meldden zich aan bij de redactie van JA ik wil NU!. Acht van deze stellen stappen dit najaar in het huwelijksbootje. Iedere zondagavond te zien bij TV Gelderland vanaf 17.20 uur en ieder uur herhaald.