Nieuws

Raadslid is doodsbedreigingen spuugzat: 'De samenleving is zó verhard'

WINTERSWIJK - Het Winterswijkse raadslid Loes ten Dolle van D66 krijgt de 'meest vreselijke verwensingen op sociale media', waaronder zelfs doodsbedreigingen. Ze staat op tegen de polarisatie en vindt dat de gemeenteraad het goede voorbeeld moet geven. "De samenleving is zó verhard."
Ten Dolle zegt de polarisatie 'spuugzat' te zijn en wijst ook naar de collega-raadsleden. "Ik zie het ook in de gemeenteraad", zegt de fractievoorzitter van D66. "Raadsleden die elkaar op sociale media afmaken. Het begint bij vertrouwen. Als wij onze inwoners vertrouwen, dan gaan de mensen de overheid weer vertrouwen."
Ten Dolle deed haar emotionele betoog dinsdagavond in de raadzaal van Winterswijk. Daarna kreeg ze behalve een telefoontje van D66-leider Sigrid Kaag ook bijval van burgemeester Joris Bengevoord, die zelf voor 'nazi' en 'flikker' is uitgemaakt op sociale media. "Ik wil haar bedanken voor het onder de aandacht brengen van de polarisatie, want het is een onderwerp dat ook de burgemeesters bezighoudt", aldus Bengevoord.

Goede voorbeeld

Het betoog van Ten Dolle raakte ook collega-raadsleden. "We moeten zelf het goede voorbeeld geven", zegt Ten Dolle. "Niemand voelt zich probleemeigenaar, maar we moeten iedereen met de neus op de feiten drukken. Burgers vertrouwen de overheid niet meer."
Ten Dolle ondervindt de gevolgen van de polarisatie ook bij het samenstellen van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar: "Dan praat je met mensen die er niet voor uit durven te komen dat ze voor D66 op de lijst staan, bang als ze zijn voor de reacties van bekenden of familie, of voor de commentaren op sociale media."