Nieuws

'Dit doet pijn', bijna honderd mensen op straat door faillissement scheepswerf

Scheepswerf de Hoop.
Scheepswerf de Hoop. © Omroep Gelderland
TOLKAMER - Scheepswerf De Hoop in Tolkamer is failliet. De bijna honderd personeelsleden zijn dinsdag ingelicht, laat het bedrijf weten. De werf is een begrip in het dorp, waar het al sinds 1889 gevestigd is.
Bij de werf waren 97 mensen werkzaam, zij verliezen allemaal hun baan. De Hoop kon het hoofd niet meer boven water houden, nadat de coronacrisis er flink had ingehakt. "We hebben maandagochtend het faillissement aangevraagd en 's middags was het al toegekend", zegt Patrick Janssens, eigenaar van de werf. "De Hoop is heel erg hard geraakt door de coronacrisis. Dat heeft vooral te maken met het feit dat we net voor die crisis druk bezig waren met de bouw van cruiseschepen, en die sector is juist heel hard geraakt".
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
'Dit doet pijn', bijna honderd mensen op straat door faillissement scheepswerf

Onhoudbare situatie

Anderhalf jaar had De Hoop geen nieuwe opdrachten voor cruiseschepen en moest het rondkomen van overheidssteun en kleine klusjes. "We hebben wat overbruggingen gehad, maar het zijn hele hoge kosten waar we mee te maken hebben, ook vanwege het personeel", aldus Janssens.
"We hebben geprobeerd door te draaien maar dat was allemaal niet voldoende om onze vaste kosten te dekken. Daarbij komt ook dat als je een schip aanneemt dat het ook een hele tijd duurt voordat het inkomsten genereert".

Dorpelingen geschokt

De inwoners van Tolkamer zijn hard geraakt door het nieuws. De scheepswerf zit al 130 jaar in het dorp, vele generaties hebben er hun boterham verdiend. "Ik vind het heel erg, vooral voor het personeel, vooral in deze tijd nu. Echt heel triest", zegt een man die op zijn fiets bij de werf komt kijken.
"Wat moeten de mensen hier nu?," vraagt een ander. "Nu moeten ze een uitkering aanvragen, zitten ze ook niet op te wachten." Een dorpeling die 48 jaar op de werf heeft gewerkt zegt: "Het doet pijn, echt waar. Ik heb er altijd met veel plezier gewerkt. Maar ja, het is niet anders."

Sirene

Iets anders dat de inwoners van Tolkamer gaan missen is de sirene van de werf, die verschillende keren per dag het begin en einde van de dag en de lunchpauze voor het personeel aankondigde. Tot ver in de wijde omgeving was die te horen, en hoorde bij het leven en het ritme van het dorp. "Vijf voor half acht, half acht, vijf voor twaalf, twaalf uur en kwart over vier", dreunt de man die er 48 jaar gewerkt heeft op. Eigenaar Janssens heeft op zijn ronde door het dorp al te horen gekregen dat mensen nu niet meer weten wanneer ze de piepers op moeten zetten.

Doorstart ongewis

Of er een doorstart komt weet directeur directeur Patrick Janssens nog niet. Hij wil eerst de lopende zaken afwikkelen. "Op dit moment ligt echt onze focus op het goed afwikkelen van het faillissement en het informeren van ons personeel. Natuurlijk hebben wij ideeën en mogelijke plannen voor een doorstart, maar die komen echt pas later. Op dit moment is daar echt heel weinig concreets over te zeggen. We willen ook niet valse hoop wekken en ook niet dat mensen gaan zitten wachten op iets dat toch niet komt."