Instellingen

Verdachte van crystal meth-lab Drempt op vrije voeten

Een eerdere aanhouding bij het drugslab in Drempt.
Een eerdere aanhouding bij het drugslab in Drempt. © Politie
DREMPT - Een man van 40 die verdacht wordt van betrokkenheid bij het drugslab dat vorig jaar in Drempt werd ontdekt, wordt voorlopig in vrijheid gesteld. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdagmiddag besloten na een pro-formazitting. De man uit Boskoop is enkele maanden geleden aangehouden naar aanleiding van een breder onderzoek naar een criminele organisatie die achter meer drugslabs in Nederland zit.
Het lab in Drempt zat verstopt in een schuur achter een woonboerderij. De politie deed er in mei 2020 een inval. Er werden voor miljoenen euro's aan drugs en afgeleiden gevonden. Drie verdachten konden ter plekke worden aangehouden. Het ging om een Colombiaan, een Mexicaan en een Amerikaan. De drie zijn onlangs in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van 3 tot 4 jaar voor het maken van crystal meth.

Chatgesprekken

Ook de man uit Boskoop wordt verdacht van de productie en het bezit van methamfetamine in Drempt. Hij wordt daarnaast verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Volgens justitie zijn er chatgesprekken die als bewijs dienen. De man uit Boskoop zou zich onder andere hebben bezig gehouden met de handel in meth.
Maar volgens de advocaat van de verdachte gaat het niet om zijn cliënt. Hij deed tijdens de zitting dan ook een verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis. Volgens de advocaat wil zijn cliënt juist graag verder met zijn eigen bedrijf en koste wat kost thuis zijn bij zijn vrouw. Er is volgens hem geen kans op herhaling. Bovendien zou de man uit Boskoop een vrijwel blanco strafblad hebben. De officier van justitie betwist dit, volgens hem heeft de man sowieso drie keer de Opiumwet overtreden. "Weliswaar een tijd geleden, maar zeker geen onbeschreven blad."

'Desnoods met enkelband'

De verdachte zelf - die via een video-verbinding aanwezig was - ontkent zijn betrokkenheid bij het lab in Drempt en doet kort zijn verhaal: "Ik ben onschuldig, ik ben een eerlijke ondernemer. Thuis gaat het slecht en ik wil graag mijn vrouw kunnen bijstaan." Hij zegt dat hij aan alle voorwaarden wil voldoen, als hij maar in vrijheid kan wachten op de behandeling van zijn zaak: "Desnoods draag ik een enkelband. "
Het verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis van de veertigjarige uit Boskoop wordt gehonoreerd omdat de rechtbank geen gevaar voor herhaling meer ziet. De zaak gaat verder op 19 januari. Ook dan zal de zaak nog niet inhoudelijk behandeld worden.
In december komt een vijfde man - volgens justitie de hoofverdachte in deze zaak - voor het eerst voor de rechter. Hij is een tijdje geleden opgepakt in Spanje en wordt gezien als leidinggevende bij meerdere drugslabs, waaronder die in Drempt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!