Nieuws

Schade door brandstichting in Ede loopt in de tonnen

De schade in Ede door de branden loopt in de tonnen.
De schade in Ede door de branden loopt in de tonnen. © Opsporing Verzocht
EDE - Verbijsterd waren de bewoners van de wijk Veldhuizen in Ede, nadat daar in de nacht van 14 september twintig auto's in brand werden gestoken. In de uitzending van Opsporing Verzocht werd dinsdagavond aandacht besteed aan de brandstichtingen, waarvoor de politie op zoek is naar drie mannen. In de uitzending vertelde de politie dat de materiële schade van de autobranden groot is.
Het slachtoffer van wie een klassiek Volkswagenbusje het moest ontgelden was zeer ontdaan, vertelt hij in de uitzending. Het busje was zijn levenswerk. "Dat is tenietgedaan in heel korte tijd en dat doet zeer, dat doet echt zeer", verzucht hij. Hij had het busje uitgeleend voor een evenement en het stond net die nacht in Ede. De mensen die het busje hadden geleend, hebben tot 4.30 uur op de bank zitten huilen. Niet wetende hoe ze dit nieuws aan hem moesten vertellen.

Schadepost

Het busje herstellen gaat hem zeker 50.000 tot 60.000 euro kosten. Het totale schadebedrag van de brandstichtingen in Ede is nog veel hoger. Het loopt volgens een politiewoordvoerder in de honderdduizenden euro’s. Maar dat is niet de enige reden waarom de politie de zaak volgens hem zo hoog opneemt. Dat komt ook door het enorme risico dat de daders hebben genomen.
Eén brand had kunnen overslaan op een huis waar op dat moment mensen lagen te slapen.
In het geval van één van de brandstichtingen heeft niet alleen de auto vlam gevat, maar ook een carport en een schutting. "Deze brand had kunnen overslaan op een huis waar op dat moment mensen lagen te slapen", geeft de politiewoordvoerder aan.
De branden zijn die bewuste nacht vanaf 23.45 uur gesticht op verschillende plekken: de Katenhorst, Langenhorst, Luynhorst, Lunenburg, Grootveld en Koelhorst en op het Kanneveld. Tijdens de eerste brandstichting op de Langenhorst werden de daders betrapt door bewoners. Daarop vluchtten ze met zijn drieën weg op één scooter.

Angstig

De autobranden hebben tot veel onrust in de wijk geleid en er doen volgens de politie veel verhalen de ronde. Maar die verhalen bereiken niet in alle gevallen de politie, omdat bewoners angstig zijn om te getuigen. Reden voor burgemeester René Verhulst van Ede om in het opsporingsprogramma een oproep te doen: "Als u wat weet, u heeft een vermoeden, u heeft iets gehoord. Doe die stap naar voren. Desnoods anoniem."
Kijk hier het item over de brandstichtingen in de uitzending van Opsporing Verzocht terug.