Nieuws

Ongevaccineerden halen tóch prik om van gedoe af te zijn: 'Ik wil op vakantie en uit eten'

Een man laat zich inenten in een prikbus.
Een man laat zich inenten in een prikbus. © ANP
ARNHEM - In de regio Gelderland-Midden rijden nog steeds twee vaccinatiebussen rond van wijk naar wijk. Zeven dagen lang rijdt het team rond en per bus worden er dagelijks zo'n honderd prikken gezet. Veel mensen halen er alsnog hun prik nu ze tegen de beperkingen aanlopen van het niet gevaccineerd zijn.
"Ik voel me gedwongen nu mijn vriendin wel een coronapas heeft en ik niet. Ik heb géén zin in gedoe", vertelt een jongeman. Een ander gaat op vakantie naar Curaçao en weer een ander wil toch wel graag het restaurant in, zonder zich steeds van tevoren te hoeven testen op het coronavirus.
Deze mensen in de regio Gelderland-Midden laten zich alsnog vaccineren:
Ongevaccineerden halen tóch prik om van gedoe af te zijn
Bij de bus van de GGD kan je zonder afspraak direct worden geholpen. Volgens Adwin Peeks van GGD Gelderland-Midden zijn veel mensen helemaal niet principieel tegen een vaccin. Maar vaak is het er gewoon nog niet van gekomen. "We vragen er natuurlijk niet naar", zegt Peeks, "maar veel mensen geven aan dat het nog geen prioriteit voor hen was."

Weer het hamburgerrestaurant in

De vaccinatiebussen rijden volgens een vast schema door de provincie. Vandaag in de volkswijk Geitenkamp en op de weekmarkt bij Drielslag in het Arnhemse Malburgen. Morgen in Barneveld en zaterdag in Nijkerk. Om maar een paar voorbeelden te noemen.
"Vaak zien de mensen de bus staan, en denken ze dat het nu toch wel wat te koud wordt om alleen op een terras te zitten. Of ze willen weer het hamburgerrestaurant in. Zo simpel ligt het vaak."
De redenen verschillen van locatie tot locatie. "Vaak zijn het natuurlijk ook mensen die hun tweede prik halen. Het aantal mensen dat de eerste prik haalt neemt wel iets af. Maar het blijft druk", aldus Peeks.

Na persconferentie wordt toename verwacht

De GGD Gelderland-Midden verwacht dat komende dinsdag na de persconferentie er ook een toeloop zal zijn. "Er is vaak rumoer na zo'n persconferentie", legt vaccinatiearts Samiena Alidjan uit. De verwachting is dat het kabinet dinsdag nieuwe maatregelen aankondigt.
De arts benadrukt dat zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden dit griepseizoen zich moeten laten testen bij milde klachten. "Zowel vaccineren als testen, zo gaan we verspreiding tegen."