Nieuws

Gemeenten op de Biblebelt zien een lokale lockdown niet zitten

Verpleegkundige Brandon Becker leert zijn collega hoe je extra vaccin uit een flesje kan halen.
Verpleegkundige Brandon Becker leert zijn collega hoe je extra vaccin uit een flesje kan halen. © Omroep Gelderland
EDE/NEDER-BETUWE - Een lokale lockdown, om te voorkomen dat het aantal coronabesmettingen nog verder oploopt en ziekenhuizen overbelast raken, gaat niet werken. Dat zeggen Ede, Nunspeet en Neder-Betuwe, gemeenten op de Biblebelt met een relatief hoog aantal niet-gevaccineerden .
Weer anderhalve meter afstand houden, meer thuiswerken of lokale maatregelen in gebieden waar relatief weinig mensen zijn gevaccineerd. Er wordt volop gespeculeerd waar het kabinet voor kiest en wat demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge volgende week tijdens hun coronapersconferentie bekend gaan maken. Het Outbreak Management Team (OMT) overlegt deze donderdag over haar advies.

'Niet te handhaven'

Nunspeet, Neder-Betuwe en Ede zien niets in een lokale lockdown: "Die is zeer lastig uitvoerbaar en is vrijwel niet te handhaven. We zijn hier dan ook geen voorstander van", aldus de gemeente Ede. Nunspeet sluit zich daar bij aan. "Wij zien er geen heil in. We kunnen bijvoorbeeld wel horeca sluiten, maar dan gaan mensen naar een andere plaats. We zien meer in het naleven van algemene maatregelen. Lokale maatregelen zijn niet uitvoerbaar."
Burgemeester Jan Kottelenberg van Neder-Betuwe zegt er niet in te geloven dat een plaatselijke lockdown zou werken in zijn kleine gemeente. "We zitten ingeklemd tussen andere regio's. Inwoners gaan voor hun werk en andere activiteiten toch wel de gemeente of regio uit", aldus de burgemeester, die woensdag zijn inwoners nog opriep een vaccinatie te overwegen.
Barneveld, Putten en Scherpenzeel willen eerst de persconferentie van aanstaande dinsdag afwachten, voor ze met een reactie komen. De drie gemeenten zeggen in nauw contact te staan met de GGD en de Veiligheidsregio, om ervoor te zorgen dat het besmettingsaantal in hun gemeenten zo laag mogelijk blijft.
Putten en Barneveld geven aan te blijven inzetten op vaccinatie, hoewel dat voor iedereen een vrije keus blijft, zo benadrukken ze. Scherpenzeel wijst haar inwoners vooral op het gevaar van clusterbesmettingen. “Deze vinden vooral op basisscholen plaats bij kinderen onder de 12 jaar. In Scherpenzeel zijn relatief veel grote gezinnen, waardoor een besmetting thuis vaak meerdere personen treft.”

Noodkreet

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis belandt, is de afgelopen dagen veel sneller toegenomen dan verwacht. Na een noodkreet van ziekenhuizen in onder meer Ede en Tiel werd vorige week de landelijke spreiding van patiënten hervat. Verschillende ziekenhuizen kwamen in de problemen door de toename van het aantal coronapatiënten op de Biblebelt. Al snel volgde de oproep voor maatregelen.
In de ziekenhuizen lagen woensdag 859 patiënten, van wie 200 op de IC's. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend werden 7301 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is het hoogste aantal sinds 19 juli.