Achterhoek / Gelderse Vallei
Bio-boer Bart Boon gaat terug naar de IJzertijd
WEKEROM - Bio-boer Bart Boon uit Wekerom laat zijn kalveren zo veel mogelijk het weiland in rennen, wil alles van het dier kunnen gebruiken en zo de kringloop gesloten houden. Hij grijpt met zijn bedrijf terug op de IJzertijd, waarin boeren ruim tweeduizend jaar geleden al circulair actief waren en alles van het dier gebruikten. Toen was het uit pure noodzaak, omdat ze niets van hun productie wilden verspillen. Eigenlijk waren die boeren hun tijd ver vooruit.
Met zijn bedrijf Eco Fields gooide Bart het over een heel andere boeg dan zijn vader, van wie hij het bedrijf overnam. Die zei, toen hij van zijn zoons plannen hoorde: "Ja jong, da's best, asje maar niet denkt dat ik achter die kalveren van joe an ga vangen." Nu runt Boon het bedrijf met zijn gezin en heeft hij de enige biologische kalverhouderij van ons land. Groene Koppen-presentator Harm Edens krijgt er een rondleiding.

IJzertijd-inspiratie om de hoek
De inspiratie haalde boer Bart van dichtbij. Op het terrein dat hij pacht liggen de Celtic Fields, waar te zien is hoe onze vroege voorvaderen met hun grond omsprongen. En die IJzertijd-boeren waren zuinig: ze gebruikten alles van hun vee, ook de mest van hun dieren, bebouwden hun velden het ene jaar met gerst en het andere jaar met gras om de grond niet uit te putten. Boon: "De ultieme manier om op eenvoudige manier landbouw te bedrijven. Die kennis heeft mijn leven veranderd."
Door een stap terug te doen, heeft Bart op het gebied van duurzaam boeren een flinke stap vooruit gezet.
Met mooie mest meer mans
Het Wekeromse bedrijf heeft ook een enorme mesthoop, die geleidelijk terug het land op gaat en veel beter voor de grond is dan kunstmest. Bart: "Kijk eens wat er allemaal nodig is om kunstmest te maken. En dan doodt het ook nog alle leven in de grond waar je juist zo veel profijt van kunt hebben." De voeding wordt als het ware aan de grond teruggegeven. Ook de akkerbouwers met wie Boon samenwerkt maken dankbaar gebruik van de 'drie-sterren-mest'.

Een gevarieerd dieet voor de biokalveren
Het voer dat zijn runderen krijgen, komt zo veel mogelijk van eigen bodem. In het kuilvoer zit hun eigen gerst, gras, erwten en maïs. Aardappelen die niet mooi genoeg zijn worden ook aan de kalveren gevoerd. En volgens Boon levert die gevarieerde voeding een veel smaakvoller stuk kalfsvlees op. Want daar zijn ze in Wekerom heel duidelijk over: hoe mooi of lief zo'n kalf er ook uitziet, uiteindelijk komt het vlees via hun eigen slagerij wel bij de consument op het bord terecht.
Ook de botten van de dieren en de huiden worden gebruikt. Eén huid levert leer op voor achttien paar hippe schoenen van biologisch rund- en kalfsleer. De ontwerper van de moderne stappers prijst zich gelukkig met het feit dat de kalveren een goed leven hebben gehad in Wekerom.

De droom van Bart kwam uit
Veel van het vlees is bestemd voor de horeca, maar door corona zag Boon zich genoodzaakt om via een webshop rechtstreeks aan de consument te gaan verkopen. Dochter Linda neemt de pr en social media voor haar rekening. Haar broer Marco, die eerst nog een beetje een geitenwollensokkengevoel had bij de bedrijfsvoering van pa, gelooft dat hun bio-boerderij klaar is voor de toekomst.
"Vader heeft heel veel stappen voor ons gezet, waardoor het bedrijf toekomstbestendig is. Er komen natuurlijk nog wel veranderingen, maar niet meer in de orde van grootte als pa heeft ingezet." En boer Bart? Hij droomde er als achtjarige al van dat hij later zijn koeien op deze manier in een weiland vol klavers rond zou laten lopen. "Soms moet je een beetje geluk hebben."
De tweede aflevering van Groene Koppen is te zien op donderdag 4 november vanaf 17.20 uur en al eerder via onderstaande video:
Groene Koppen