Nieuws

Buslijnen in Achterhoek op de schop, Lochem en Berkelland in opstand

Bus van vervoerder Arriva.
Bus van vervoerder Arriva. © ANP
BORCULO - Met het wegvallen van buslijn 56 tussen Borculo en Deventer vrezen inwoners van Lochem en Borculo vanaf medio december geen goede aansluiting meer te hebben op werk, onderwijsinstellingen en ziekenhuizen. Meer dan 4000 mensen ondertekenden een petitie. Ook elders in de Achterhoek krijgen reizigers te maken met veranderingen.
Amber Veldhuis startte de petitie 'Behoud buslijn 56 tussen Borculo en Deventer' een paar weken terug. Dinsdagavond bood ze de petitie aan met de handtekeningen van 4337 mensen. Amber wil de gemeente Berkelland overtuigen om aan de bel te trekken bij de provincie Gelderland, die over het wel of niet terugdraaien van het besluit gaat.
Kijk waar Amber tegenaan loopt, nu de buslijn weg gaat vallen:
Buslijnen in Achterhoek op de schop, Lochem en Berkelland in opstand
Arriva meldde enkele weken geleden de directe buslijn 56 op te heffen. Scholieren moeten straks in Zutphen overstappen op de trein. "Ik las het berichtje twee weken geleden toen ik de bus zat, ja echt in buslijn 56, en ik dacht: dit kan niet waar zijn", zegt Amber. "De bus zit altijd vol. Er gaan ontzettend veel studenten en scholieren met deze buslijn. Deze kunnen ze niet schrappen."

Motie voor behoud

Nadat Amber haar petitie dinsdag overhandigde, legde de gemeenteraad van Berkelland een opdracht neer voor de wethouder: "Ga in gesprek met de provincie Gelderland en met vervoerder Arriva en stel alles in het werk om dit te voorkomen". Alle partijen zijn het erover eens dat de buslijn moet blijven. Wethouder Anjo Bosman liet vervolgens weten blij te zijn met de motie en er alles aan te doen om het verdwijnen van de buslijn te voorkomen.

Brandbrief

Ook in de gemeente Lochem is de nodige onrust ontstaan over de buslijn. De gemeente stuurde donderdag een brandbrief aan de provincie en stelt daarin niet betrokken te zijn geweest bij het besluit, 'terwijl de consequenties voor de Lochemse inwoners groot zijn'. De gemeente gaat binnenkort in gesprek met de provincie en Arriva.

Reizigersaantallen

Arriva werkt in opdracht van de provincie en zegt zich te baseren op gegevens over reizigersaantallen. "Op basis daarvan maken wij voorstellen om de dienstregeling te veranderen", aldus een woordvoerder. In het geval van buslijn 56 spelen afnemende reizigersaantallen, een toenemend aantal drempels en een snelheidswijziging op delen van de weg een rol. Om het wegvallen van de lijn op te vangen, komen er twee nieuwe buslijnen tussen Deventer en Laren en Borculo en Zutphen.

Op de schop

De vervoerder neemt vanaf 12 december het busvervoer in de hele provincie flink op de schop, maakte de vervoerder enkele weken geleden bekend. Met name in de Achterhoek verandert er veel. Ook de rechtstreekse lijn 80 tussen Zutphen en Vorden vervalt vanaf die datum.
In de avonduren verandert er ook het een en ander. Uit de cijfers van Arriva blijkt dat er maar weinig Achterhoekers zijn die gebruik maken van het openbaar vervoer in de avond. Maar vier procent van de reizigers reist met de bus ná 20.00 uur. Op sommige trajecten worden meerdere lijnen daarom samengevoegd tot één lijn.
Ook worden bussen op afroep, de zogenoemde Vlinders, ingezet om het wegvallen van lijnen te compenseren.