Nieuws

Juf Nynke over snotterende kinderen op school: 'Daardoor ben ik ziek'

Leerkracht Nynke Boersma raakte besmet met het coronavirus.
Leerkracht Nynke Boersma raakte besmet met het coronavirus. © Omroep Gelderland
EDE - Nynke Boersma is groepsleerkracht en werkt voor de Koepelschool in Ede. Tijdens haar werk raakte ze besmet met het coronavirus. De gevolgen daarvan ervaart ze nog dagelijks. Daarom doet ze een oproep aan ouders en hoopt ze op nieuwe maatregelen van het kabinet.
"Er was een corona-uitbraak op de school waar ik werk, maar dat was niet in mijn klas. Ik heb altijd afstand gehouden", vertelt Boersma, die ook gevaccineerd is. "Die deltavariant is dus heel heel besmettelijk", benadrukt ze.
"In het basisonderwijs gaat het er niet om of je het krijgt, maar wanneer je het krijgt", zo beweert de juf. De klachten van haar besmetting ervaart ze nog elke dag. "Als ik thuis kom van een ochtend werken, ben ik heel moe. Mijn houding is: schouders eronder en doorgaan, maar dat gaat nu niet."

Terug aan het werk

De onderwijzeres staat inmiddels weer voor de klas, na een moeilijke tijd. "Een besmetting kun je in hevige mate hebben. Dat heb ik meegemaakt. Ik zit nu in week vijf van de revalidatie en mag re-integreren."
Boersma is blij dat de scholen weer geopend zijn: "Het is super fijn dat we weer les kunnen geven. Fijn dat het in de klas kan en niet online. Ik geef gewoon les en kom gewoon dichtbij kinderen. Ik hou van kinderen."

Advies aan ouders: 'neem sneltest'

Om te voorkomen dat er coronabrandhaarden ontstaan in het basisonderwijs wijst de onderwijzeres op het in acht nemen van de basismaatregelen. "Ouders moeten goed kijken of kinderen misschien een klein beetje snotterig of misschien een beetje verkouden zijn. Ze moeten zich afvragen of dat covid kan zijn."
Boersma adviseert ouders om een sneltest bij hun kinderen af te nemen, 'om te kijken of het wel of niet covid is'. "Eigenlijk vind ik dat snotterende kinderen thuis moeten blijven", aldus de docente.

'Daardoor ben ik ziek'

Volgens Boersma moeten ouders hun kinderen niet naar naar school laten gaan bij een snotneus. "Ouders moeten niet in de gewoonte blijven 'mijn kind is eigenlijk een beetje snotterig, maar ik moet aan het werk, dus toch maar gewoon naar school.' Daardoor ben ik ziek."
Samen met het bestuur van de Koepelschool in Ede hoopt de leerkracht dat het kabinet de noodkreten uit het onderwijs serieus neemt. "De kinderen kunnen er ook niets aan doen. Ik hoop dat het kabinet naar ons luistert en er iets mee doet."