Nieuws

Ophokplicht pluimvee moet niet te lang duren: 'Anders vallen bedrijven om'

Sinds dinsdag geldt een ophokplicht voor commerciële pluimveehouders.
Sinds dinsdag geldt een ophokplicht voor commerciële pluimveehouders. © ANP
BARNEVELD - De verplichte landelijke ophokplicht voor al het pluimvee moet niet te lang gaan duren. Tot zestien weken nadat de dieren binnen zitten, mogen boeren van vrije-uitloopeieren de ‘normale’ prijs per ei vragen, daarna krijgen ze 2 of 3 cent minder. Het lijkt weinig, maar het bedrag kan behoorlijk oplopen. “De sector had het al zwaar, dit helpt niet mee.”
Sinds dinsdag geldt de ophokplicht voor het pluimvee, nadat de ziekte in Zeewolde werd vastgesteld. Een rondgang van Omroep Gelderland langs kippenboeren leert dat iedereen het wel met deze maatregel eens is. “Het laatste wat je wilt, is dat de dieren de griep krijgen en je ze moet ruimen. Daar zit niemand op te wachten”, zegt Bert Torsius uit Putten. Collega Theo Bos uit Barneveld is het daarmee eens. “Het is goed dat de minister snel besloten heeft tot de ophokplicht. Ik ben er zeer tevreden mee. Hoe langer je wacht, hoe meer risico je loopt besmet te raken.”

'1000 euro per dag'

Econoom pluimveehouderij Peter van Horne van de Wageningen Universiteit wil niet speculeren over de eventuele duur van de ophokplicht, maar ook volgens hem is het ‘niet onwaarschijnlijk’ dat de zestien weken overschreden worden. “Vanaf dat moment krijgt een boer met vrije-uitloopeieren 2 of 3 cent minder per ei. Dat lijkt weinig, maar sommige boeren hebben 50.000 kippen. Dan heb je het over 1000 euro per dag. Afgelopen jaar duurde de plicht van oktober tot juni.” Dat is ruim 30 weken, waarvan 16 met de ‘normale prijs’.
Dat was een flinke tegenvaller voor de agrariërs. “De kippenboeren die het betreft hebben het dus al zwaar dit jaar. Een extra lange ophokplicht gaat een aantal van hen mogelijk niet redden.”
Daar komt nog bij dat de eierprijs volgens de econoom onder druk staat. “Als de Nederlandse boeren door de ophokplicht de vrije-uitloopeieren niet kunnen leveren, halen supermarkten die wel uit het buitenland. Dat drukt de prijs ten nadele van de Nederlandse boer. Daar heeft de sector door de lange vorige ophokplicht nog steeds last van.”
Op het moment dat kippen alleen binnen mogen zitten, worden de vrije-uitloopeieren scharreleieren, die goedkoper zijn. De eerste zestien weken van de ophokplicht mogen boeren van de Europese Unie de ‘vrije-uitloopprijs’ vragen. Daarna worden de eieren verkocht als een goedkoper scharrelei.

Nieuwe regels

Evert Jan Versteeg uit Nijkerk, die de sector ook enige tijd bij branchevereniging LTO heeft vertegenwoordigd, verwacht zelf deze ophokplicht wel te overleven. Toch maakt hij zich zorgen over de sector. “We staan heel goed bekend om onze eieren. We hebben de beste in de wereld. Als er veel bedrijven kopje onder gaan, wordt het moeilijker die kwaliteit te behouden.” De boer pleit daarom voor nieuwe regelgeving. “Boeren moeten gecompenseerd worden zolang de ophokplicht duurt én niet alleen die zestien weken. Dat is in mijn ogen de enige manier om te voorkomen dat bedrijven hieraan kapot gaan.”