Nieuws

Ziekenhuis Ede stelt mondkapjes per direct weer verplicht

Een mondkapje is weer verplicht in Ede.
Een mondkapje is weer verplicht in Ede. © ANP
EDE - Wie ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede of de aangrenzende huisartsenpost bezoekt, moet per direct weer een mondkapje dragen. Op die manier willen het ziekenhuis en de huisartsenpost hun patiënten en eigen medewerkers beter beschermen.
De zorginstellingen zijn tot de nieuwe maatregel gekomen, omdat het aantal besmettingen oploopt en het griepseizoen aanstaande is. "We volgen hierin de berichten vanuit de media en die geven aan dat de piek te verwachten is in december en januari", stelt een woordvoerder. Of het griepseizoen al daadwerkelijk is begonnen, kan de woordvoerder niet zeggen.
Eind september werd afgestapt van de verplichting om een mondneusmasker te dragen, maar na een maand is de regel dus teruggekeerd. Een tweede ingreep is dat de anderhalve meter onderlinge afstand weer verplicht wordt voor bezoekers en patiënten.

Andere ziekenhuizen

Andere ziekenhuizen in de provincie zeggen de regels nog niet te hebben aangescherpt. Bij ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is het altijd een voorwaarde gebleven om in de gangen, de hal en de wachtkamers een mondneusmasker te dragen. "Daarnaast zijn we altijd het handenwassen en de anderhalve meter afstand blijven hanteren", zegt een woordvoerder.
Hetzelfde geldt voor het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. "We hebben er bewust voor gekozen het mondkapje niet af te doen, omdat het over kwetsbare mensen gaat. En waar het kan, houden we anderhalve meter", zegt een woordvoerder. Bij de ingang krijgen bezoekers een schoon mondkapje overhandigd.
Het CWZ in Nijmegen laat weten dat het mondneusmasker geen verplichting is voor bezoekers en patiënten. Wel is het een uitdrukkelijke wens, zegt een woordvoerder, dat mensen het masker dragen. Wie niet binnen anderhalve meter afstand kan blijven van een ander, moet het masker dragen.