Nieuws

Ophokplicht voor pluimvee na uitbraak vogelgriep

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels en kippen moeten hun pluimvee afschermen.
Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels en kippen moeten hun pluimvee afschermen. © ANP
ZEEWOLDE - Commerciële pluimveehouders moeten hun kippen vanaf dinsdag voorlopig binnenhouden. Het ministerie van Landbouw heeft een ophokplicht afgekondigd voor commerciële pluimveehouders, nadat in Zeewolde de vogelgriep is aangetroffen op een biologisch pluimveebedrijf.
Om verspreiding van het virus te voorkomen, ruimt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het besmette bedrijf in Zeewolde met circa 36.000 dieren.
Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- (zoals duiven en parkieten) en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen.
In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Zeewolde liggen zes andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep, laat het ministerie dinsdag weten.

Meer bedrijven in 10 kilometerzone

In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen nog negen andere pluimveebedrijven, waarvan overigens niet één in Gelderland. Minister Schouten heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.
Een jaar geleden kondigde het ministerie ook al een ophokplicht af. Die duurde van oktober 2020 tot juli 2021. Een maand eerder, in juni 2021, eindigde de ophokplicht al in enkele regio's.