Nieuws

Lijntje uitgooien is topsport voor wereldkampioen vissen Martijn

Martijn Kroes met zijn medaille en grote bekers.
Martijn Kroes met zijn medaille en grote bekers. © Eigen foto
TERWOLDE - Martijn Kroes uit Terwolde mag zich wereldkampioen noemen. Dit weekend was hij met zijn team de sterkste tijdens het wereldkampioenschap feedervissen in Bulgarije.
Voor wie niet helemaal in de vissport thuis is, eerst een korte uitleg over het feedervissen. Het betekent namelijk niet dat Martijn wereldkampioen vissen voeren is geworden. Feedervissen staat voor een speciale techniek, waarbij de visser op steeds dezelfde plek zijn hengel uitwerpt. Aan de hengel zit een soort korf met voer, waar de vissen op af komen.
Martijn kan dat dus als de beste. Al roemt hij dinsdagochtend op Radio Gelderland de teamprestatie: “We zijn als team wereldkampioen geworden, niet individueel.”

46,24 kilo

Het wereldkampioenschap vond plaats in Plovdiv, na Sofia de grootste stad van Bulgarije. Plovdiv kennen we nog van de memorabele Europese wedstrijd van Vitesse in 2012. De Arnhemmers speelden met 4-4 gelijk tegen Lokomotiv Plovdiv.
De viswedstrijd, het vierde 'Feeder Fishing World Championship for Clubs', werd gehouden aan het ruim twee kilometer lange roeikanaal van Plovdiv. Na de eerste dag stond het Nederlandse team al bovenaan. Zondag gaven Martijn en zijn teamgenoten de koppositie niet meer uit handen. Engeland en Hongarije stonden naast hen op het podium.
De wereldkampioenen vieren feest.
De wereldkampioenen vieren feest. © Eigen foto
Het Nederlandse team ving in twee dagen liefst 46,24 kilo aan vis bij elkaar. De vissen werden na het weegmoment weer teruggezet in het water.

Grote bekers

"Topsport", noemt Martijn het. “We doen dit al jaren op niveau. Er deden 34 teams mee. Als je daarvan kunt winnen, doe je het goed”, zegt hij.
Een echte hoofdprijs neemt de Terwoldenaar niet mee naar huis. “Ja, een medaille en een paar grote bekers. Verder is het puur voor de eer.”
We spraken Martijn Kroes toen hij op weg was naar huis:
Martijn Kroes is wereldkampioen vissen