Nieuws

Herstel historische stadsgracht is stap dichterbij in Wageningen

Op de plek van de gracht zit nu een dierenwinkel.
Op de plek van de gracht zit nu een dierenwinkel. © Google Streetview
WAGENINGEN - Een lang gekoesterde wens van veel inwoners van Wageningen is een stap dichterbij. De gemeenteraad geeft opdracht tot een haalbaarheidsonderzoek om de historische stadgracht en herkenbare bruggen in ere te herstellen.
Zo'n 54 jaar geleden werd een deel van de noordelijke stadsgracht van Wageningen gedempt. Op de plek van de waterloop verrees destijds een SNS-bank. Tegenwoordig is dierenwinkel Pets Place in dit gebouw gevestigd. Ook staan er een aantal serres met horecazaken.
Maar als het aan de gemeenteraad ligt, maken de dierenwinkel en de serres weer plaats voor de stadsgracht. Op die manier moet Wageningen een unieke entree krijgen die recht doet aan de historie. Volgens het stadsbestuur is het verbeteren van het erfgoed een kans om de stad op de kaart te zetten. Op die manier moeten er meer bezoekers komen, waar Wageningse ondernemers van profiteren.
Er liggen plannen op tafel om naast de herstelde stadsgracht een vestingpark te realiseren. In het park is ook ruimte voor een iconisch gebouw met zowel horeca als appartementen.

Waterkwaliteit

Door de stadsgracht in ere te herstellen, hoopt Wageningen de waterkwaliteit een impuls te geven. Het stilstaande water in de stadsgracht zorgt in de zomer onder andere voor stankoverlast, een dikke laag eendenkroos en vissterfte. Door de gracht te laten doorstromen, wil Wageningen die problemen in de toekomst verhelpen. Ook kan een herstelde gracht meer water opvangen.

Parkeerplaatsen

Een aantal bestaande parkeerplaatsen voor auto's en fietsen moet wijken. Het haalbaarheidsonderzoek bekijkt ook of en waar deze parkeerplaatsen elders mogelijk zijn.
Wageningen trekt anderhalve ton uit voor het haalbaarheidsonderzoek. Het is nog niet bekend hoeveel het project uiteindelijk kost., maar het is vrijwel zeker dat het in de miljoenen euro's loopt.