Instellingen

Meevaller voor Voorst, maar belastingverhoging lijkt toch door te gaan

Voorst wil de ozb-belasting verhogen.
Voorst wil de ozb-belasting verhogen. © Omroep Gelderland
TWELLO - Het Rijk springt extra bij voor de jeugdzorg en daar profiteren Gelderse gemeenten van. Maar ondanks extra financiële middelen lijkt het erop dat inwoners van Voorst meer belasting gaan betalen.
Dat bleek maandagavond tijdens een vergadering over de begroting. De gemeenteraad heeft vorig jaar besloten om vanaf 2022 de Onroerendezaakbelasting (ozb) trapsgewijs te verhogen. Huizenbezitters en ondernemers met een eigen pand gaan daardoor de komende jaren meer belasting betalen, gemiddeld zo'n honderd euro over drie jaar tijd, is de verwachting.

Extra geld

VVD-Liberaal2000 wil die geplande verhoging terugdraaien, nu er extra geld in het laatje komt. “Er is meer geld beschikbaar gesteld door de nationale overheid, het voorstel voor de ozb-verhoging is dan niet nodig. Geen lastenverhoging die niet nodig is", aldus Toon Rutgers van de VVD-Liberaal2000.
Volgens Arend Jansen van Lijst Arend is de verhoging te overzien. "Volgens mij hebben inwoners helemaal niet zo’n last van die ozb-verhoging, dat valt wel mee als je het bij elkaar optelt."
Emiel de Weerd van de VVD is het daar niet mee eens: “Ouderen in onze gemeente met een enkel pensioentje, waar nu ook de energierekening stijgt, die worden geconfronteerd met extra kosten."

'Niet meteen in ons nakie gaan lopen'

Het Rijk heeft voor het jaar 2022 eenmalig extra geld beschikbaar gesteld voor de jeugdzorg. Ook de komende jaren mogen gemeenten deze extra middelen in de begroting opnemen. Hierdoor krijgt Voorst een beetje lucht en kan worden voorkomen dat er bezuinigd moet worden.
Ondanks de meevaller, vindt D66 het een onverstandig om de voorgenomen ozb-verhoging teniet te doen. "We hebben nu één keer het ‘geluk’ dat we positief uitkomen en bij het eerste zonnetje dat doorbreekt zouden we in ons nakie lopen. Dat moeten we niet doen", zegt Paul Jonkman.
"Ik begrijp dat zo’n belastingverhoging vervelend is, maar als je ziet wat voor uitdagingen er op ons af komen, dan kan die 6 of 8 ton die nu positief staat ook zo weer verdwenen zijn. We weten gewoon niet goed waar we aan toe zijn.”

Onzekerheden

Ook GemeenteBelangen, veruit de grootste partij in Voorst, ziet geen ruimte om de belastingverhoging te schrappen. "Wij schatten in dat die ruimte er niet is, aan de inkomsten en uitgaven kant zitten een paar onzekerheden", aldus fractievoorzitter Robin Hafkamp.
Toon Rutgers van de VVD snapt dat niet: “Financiële maatregelen moeten worden genomen wanneer ze van toepassing zijn." In zijn ogen is dat nu niet het geval en zouden inwoners dan ook niet opgezadeld moeten worden met extra kosten.

Vet op de botten krijgen

Wethouder Hans van der Sleen ziet het anders. "We moeten een pas op de plaats maken." Volgens hem is het nog onzeker hoeveel geld de gemeente de komende jaren van het Rijk krijgt. Ook moet er volgens hem rekening worden gehouden met eventuele tegenvallers.
"Ik noem de brandweerkazernes, Terwolde en Voorst, dat zal op den duur een investering kosten." Ook wil de wethouder een nieuw college na de verkiezingen in maart financiële ruimte geven voor het uitvoeren van nieuw beleid.
In november stelt de gemeenteraad de begroting vast, dan wordt duidelijk of de ozb daadwerkelijk omhoog gaat de komende jaren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!