Nieuws

Verovert deze buurtsuper 2.0 dorpen en buurtschappen zonder winkel?

Lukas Lagerweij voor de Pantry waar je alleen lokale producten kan kopen.
Lukas Lagerweij voor de Pantry waar je alleen lokale producten kan kopen. © Omroep Gelderland
WILP - In veel dorpen en buurtschappen verdwijnen middenstanders, maar in Wilp hebben ze er juist - geheel tegen de trend in - een nieuwe winkel bij. Een buurtsuper 2.0, in de vorm van een tiny house, waar je verse spullen kan kopen.
Het is een initiatief van Wilpenaar Lukas Lagerweij, hij bedacht de 'Pantry' zodat je streekproducten als melk, vlees, groente of fruit allemaal onder één dak kan kopen.
Kijk hoe zo'n buurtsuper er in de praktijk uitziet:
Vergeet de buurtsuper, in dit dorp kun je naar de pantry

Boerderijwinkels

Twaalf boeren in een straal van 5 kilometer rondom het dorp leveren sinds zondag producten aan de kleine buurtsuper. De meeste boeren hebben zelf ook een boerderijwinkel op het erf.
Juist die winkeltjes brachten Lagerweij op het idee voor de Pantry. "Je fietst hier een stukje in de buurt en dan kun je bij de eerste boer vlees halen, bij de volgende aardappels en weer één verderop groente en fruit of eieren. Maar de één is twee dagen in de week open, de andere drie, je moet dat wel goed plannen als je alles vers wil kopen."

'Verser kan niet'

Ook de tijd die het vergt om op pad te gaan houdt volgens Lagerweij mensen tegen om lokaal te kopen. "Of je ziet wat lekkers onderweg, maar je bent net je portemonnee vergeten." Nu alle boeren hun producten in de buurtsuper verkopen, hoopt de initiatiefnemer dat het voor inwoners makkelijker wordt om verse producten te scoren.
Albert Wassink uit het naastgelegen dorp Voorst is één van de boeren die meedoet. Hij verbouwt al jaren groente en fruit, om dat vervolgens lokaal te verkopen, onder meer in zijn boerderijwinkel. "De Pantry is voor mij een hele mooie aanvulling."
's Ochtends gaat de boerenkool van het land, 's middags ligt het in de Pantry.
's Ochtends gaat de boerenkool van het land, 's middags ligt het in de Pantry. © Omroep Gelderland
Hij hoopt dat de nieuwe buurtsuper meer dorpen en buurtschappen verovert. “Teuge, Nijbroek of andere kernen waar geen winkel is, daar zou dit ook mooi passen." Wassink krijgt veel nieuwe energie van het project, volgend jaar wil hij meer groente gaan verbouwen. "Voor mijn boerderijwinkel ben ik net wat te groot, maar hierdoor kan ik op grotere schaal verkopen."

App

Wel moet je alles helemaal zelf doen in deze buurtsuper. Geen kassière, alles gaat met je telefoon. Zelfs de toegang en het checken van de voorraad. "Met de app kun je thuis al kijken wat er in de Pantry ligt, er staan camera’s op de schappen gericht. Zo kun je zien wat boeren 's ochtends hebben aangevuld."
Ook boer Albert houdt zijn telefoon goed in de gaten, want lege schappen, dat is niet de bedoeling. "Ik zit elke keer te kijken wat er verkocht is, zondag heb ik wat gebracht en vanmorgen weer. Het moet wel vol blijven!".
Klanten komen en gaan bij de Pantry.
Klanten komen en gaan bij de Pantry. © Omroep Gelderland

Lokaal kopen

In het kleine winkeltje is het zo vlak na de opening al een komen en gaan van shoppers. Henk en Lisel Veltkamp zijn speciaal uit Teuge gekomen. "Speklappen, verse worst, knolselderij, appels, peren", Lisel somt op wat er al in haar boodschappentas zit.
"Ik vind het mooi om de lokale boeren te steunen, daar ben ik wel voor. Dus ik vind het gewoon een heel goed concept. Ik kom zeker terug!"