Nieuws

Betonblokken geplaatst bij beruchte rotonde in Doetinchem

Betonblokken op de rotonde aan de Energieweg in Doetinchem
Betonblokken op de rotonde aan de Energieweg in Doetinchem © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De gemeente Doetinchem heeft met betonblokken een afslag van een inmiddels beruchte rotonde op de Energieweg afgezet. Het gaat om de afslag naar bedrijventerrein De Huet. De onoverzichtelijke situatie op de rotonde met het fietspad zorgde al meerdere malen voor ongelukken.
De afsluiting is tijdelijk, tot er een definitieve oplossing is gevonden. Daarmee komt er voorlopig een einde aan de gevaarlijke verkeerssituatie. "We zullen zien hoe deze tijdelijke verkeersmaatregel gaat uitpakken", zegt Karel Berkhuysen van de Fietsersbond Doetinchem. "We waren natuurlijk nog blijer geweest als de afslag in zijn geheel zou zijn afgesloten."
bericht gaat verder onder de video
Beruchte rotonde in Doetinchem gedeeltelijk afgesloten

Aanpassingen na meerdere ongelukken

Na onderzoek van de gemeente Doetinchem bleek dat de ongelukken komen door beperkt zicht op het fietsverkeer en de snelheid waarmee fietsers oversteken. De Fietserbond Doetinchem pleit al langer voor een structurele oplossing.
"Wij zien graag dat er een viaduct wordt aangelegd”, zegt Berkhuysen. "Dat is een vrij kostbare aangelegenheid. De schattingen liggen tussen de vier en vijf miljoen." Berkhuysen denkt dat met provinciale gelden deze oplossing haalbaar moet zijn. "Je ziet vaak dat er veel geld gaat naar oplossingen voor het autoverkeer, neem de nieuwe Europaweg, maar dit zou ook voor fietsers zo moeten zijn", vindt Berkhuysen. "Het is een kwestie van prioriteiten stellen."

Ondernemers 'bijten door de zure appel heen'

Ondernemers op bedrijventerrein De Huet zijn door de afsluiting minder bereikbaar. "Wij snappen als geen ander dat veiligheid belangrijk is", zegt Grietinus Kamps van de Doetinchemse Industriële Kring. "Maar een drastische afsluiting van een afslag richting het industrieterrein heeft wel een grote impact", aldus Kamps. "Vooral ondernemers die afhankelijk zijn van leveranciers ondervinden hier de nadelen van."
De Industriële Kring denkt zelf ook mee in oplossingen voor de gevaarlijke verkeerssituatie. "Het fietspad verleggen zou een oplossing kunnen zijn, maar ook dat kost veel geld", aldus Kamps. Voorlopig blijven de betonblokken staan op de afslag en denkt de gemeente Doetinchem na over een definitieve oplossing voor de verkeerssituatie.