Nieuws

Gratis biertje na halen vaccinatie in Kootwijkerbroek 'geen handige actie', zegt huisarts

De vaccinatiebus van GGD Gelderland-Midden.
De vaccinatiebus van GGD Gelderland-Midden. © Omroep Gelderland
KOOTWIJKERBROEK - De vaccinatiebus die afgelopen weekend aan Kootwijkerbroek voorbijreed, stuitte op weerstand vanwege de locatie bij een café. Bovendien bood dat café een gratis flesje coronabier aan na het halen van een prik. Dat viel verkeerd in het dorp.
Huisarts Dirk Kroon van praktijk Het Juk in Kootwijkerbroek denkt dat de bus beter bij hém voor de deur had kunnen staan. “Nu leg je de relatie tussen de bus en gratis pils. Dan doe je het voor jezelf. Dat is geen handige actie van de GGD", aldus Kroon.
De prikbus zou afgelopen weekend naar Kootwijkerbroek komen, maar bleef 'na dringende oproepen aan het adres van de gemeente' weg.' In Kootwijkerbroek is 25 procent van de inwoners van 18 jaar en ouder volledig gevaccineerd.
Kootwijkerbroeker Cor Fraanje was ook niet blij met de combinatie van prik en bier. "Als je mensen na het vaccineren een pilsje aanbiedt, dan ben je in mijn ogen echt verkeerd bezig. Het deed mij echt wel zeer om te zien", vertelt hij. "Ik snap niet dat je een bus bij een café zet als lokkertje. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen vrij voor een vaccin kan kiezen. Door jongeren zo om te kopen gaat die vrijheid eraf."
Volgens Fraanje ligt - naast vaccinatie - ook alcoholgebruik gevoelig. "Ik liep laatst over het kerkhof. Je ziet dan zo veel namen van jongeren die verongelukt zijn. Dat maakt heel veel indruk. Het laatste wat je moet willen, is onze jongeren een gratis drankje aanbieden. Het kan zo snel misgaan. Gelovige en niet-gelovige inwoners vinden dit idee niet goed en maken zich zorgen."

Verkeerde keelgat

Café Wessel kwam met het idee om gratis 'coronaatjes' uit te delen na het halen van een prik. Dat was een grap, zegt het café. "Dat schoot sommigen in het verkeerde keelgat", bevestigt assistent-manager Robin Mastenbroek, die benadrukt dat de bus niet door het café was geregeld. "Het ging ons ook wel om de prik. Voor ons was het meer gezeur dan dat het iets heeft opgeleverd."
Volgens de GGD Gelderland-Midden was de locatie gekozen in overleg met de gemeente en andere 'lokale partners'. “Wij hadden begrepen dat er vooral onder jongeren belangstelling was en dat dit een geschikte locatie was. We hadden geen signalen dat dat niet zo was.”
De huisarts verwelkomt de GGD om alsnog bij hem te komen met de bus, maar verwacht geen hoge opkomst. "Dan zullen er tien mensen zijn. Meer niet. De rest heeft het al: van de 60-plussers, daar heeft 60-70 procent het al. En dat is de risicogroep."
Maar in heel het dorp ligt de vaccinatiegraad op 25 procent. De gemeente en de GGD bekijken nu of de prikbus alsnog naar het dorp komt. Ondertussen is er ook een gesprek met huisartsen over anoniem vaccineren. Huisarts Kroon doet daar niet aan mee. "Je kunt ook in Barneveld terecht voor een vaccinatie, dat is 7 kilometer hiervandaan. En het is niet zo nodig: het is een uitzondering wie zich anoniem wil laten vaccineren. Zo groot is de sociale druk hier nu ook weer niet. Heel veel mensen laten zich gewoon inenten en staan daarvoor."

Zie ook: