Nieuws

Burgemeester Klein naar rechter vanwege ontslag

John Berends en Eppie Klein bij zijn aanstelling. Foto provincie Gelderland
John Berends en Eppie Klein bij zijn aanstelling. Foto provincie Gelderland © Provincie Gelderland
SCHERPENZEEL - Eppie Klein stapt met zijn advocaat naar de rechter. Klein werd door John Berends (commissaris van de Koning) ontslagen als waarnemend burgemeester van Scherpenzeel. Klein is het daar niet mee eens. hij hoopt nu via een kort geding zijn ontslag op te schorten.
Terug als (waarnemend) burgemeester van Scherpenzeel. Dat wil Klein. Om dat voor elkaar te krijgen moet zijn ontslag worden teruggedraaid. Daarvoor moet hij eerst in bezwaar bij degene die hem heeft aangenomen, John Berends.
Als Berends dat bezwaar afwijst kan Klein vervolgens in beroep bij de rechter. Aangezien zo'n proces maanden kan duren vragen Klein en zijn advocaat bij de rechtbank om een kort geding. Tijdens die rechtszaak zullen ze vragen om het besluit van het ontslag op te schorten tot de hele bezwaar- en beroepsprocedure is afgerond.

Unieke zaak

"Op dit moment leggen we de laatste hand aan onze brief aan de Rijksheer en de rechtbank," aldus advocaat Arjan Klaassen die Klein bijstaat. "Aangezien dit een unieke zaak is - nooit eerder werd een waarnemend burgemeester tegen zijn zin ontslagen - willen we het juridisch zo goed mogelijk verwoorden."
Wanneer de rechtszaak dient is aan de rechter. Klaassen: "Dat kan een kwestie van dagen of weken zijn, het is aan de rechtbank hoeveel spoed ze ons verzoek geven."

Geen verrassing

Sinds de minister besloot dat Scherpenzeel zelfstandig mag blijven is het onrustig in het dorp. Uren na haar besluit werd waarnemend burgemeester Klein ontslagen. Klein stuurde de dag voordat Provinciale Staten een besluit over de herindeling zou nemen een brief. Er ontstond discussie of hij de brief wel zelf geschreven had en de inhoud kende. Volgens de CvdK is Klein verstrikt geraakt in zijn eigen tegenstrijdige verklaringen. Daarnaast kan hij volgens Berends geen invulling meer gegeven aan zijn onafhankelijke en verbindende rol als burgemeester. Vlak na zijn ontslag gaf Klein al aan dat hij het ontslag aan zou vechten.

Nieuwe waarnemer?

Of de provincie Gelderland nu, zoals voorgenomen, op korte termijn een nieuwe waarnemer aanstelt, is niet duidelijk. Daarnaast is de vraag hoe de cvdK het beroep zal afhandelen. Zijn taak als Rijksheer staat los van zijn taak als lid van de Gelderse politiek. Gedeputeerde Staten heeft een juridische commissie voor bezwaren. De Rijksheer officieel, niet.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!