Nieuws

Chauffeurs van failliet bedrijf kunnen eindelijk naar huis: 'Iedereen leeft met ons mee'

Het drietal stond sinds donderdag vast op een Duitse snelweg-parkeerplaats.
Het drietal stond sinds donderdag vast op een Duitse snelweg-parkeerplaats. © Jan Berendsen
BARNEVELD - De drie chauffeurs die de afgelopen dagen vanwege een faillissement noodgedwongen doorbrachten op een snelwegparkeerplaats in Duitsland, zijn weer onderweg naar huis. De 3JS, zoals ze zichzelf gekscherend noemen omdat ze alle drie Jan heten, hopen maandagmiddag weer in Barneveld te zijn.
We spreken Jan Berendsen als hij op een half uur van de Nederlandse grens bij Venlo rijdt. Hij zegt ontzettend blij te zijn dat ze weer naar huis toe kunnen. “Het is me het weekje wel geweest”, vertelt hij lachend. Ondanks de afgelopen dagen zit de sfeer er nog steeds in. “Bij de pakken neerzitten is echt niks voor ons.”

Verzekering

Het drietal stond sinds donderdag langs de Duitse snelweg. Nadat afgelopen week bekend werd dat het Barneveldse transportbedrijf Amerongen Kamphuis, waarvoor ze werken, failliet ging, besloot de verzekeraar de stekker eruit te trekken en waren de vrachtwagens waarin het trio reed, niet meer verzekerd.
Het zat allemaal niet mee
Toen dat zaterdag aan het eind van de middag was opgelost, bleef er nog een ander probleem over: ook het tolapparaat dat in de wagen is ingebouwd en op de Duitse snelweg verplicht is, deed het als gevolg van het faillissement niet meer. Berendsen: “Het zat allemaal niet mee.”
Omdat lege vrachtwagens op zondag niet in Duitsland mogen rijden, konden de 3JS pas vandaag vertrekken. “We hebben met curator afgesproken dat we maandag zelf op zoek zouden gaan naar een tolvignet dat we bij een tankstation kunnen kopen.”
“Vanochtend zijn we om 07.00 uur van de parkeerplaats weggereden”, gaat Berendsen verder. “Tot nu toe zijn we bij twee tankstations gestopt, maar nergens is zo’n vignet te koop. Dus we gokken er nu maar op dat het goed gaat.”

Vijftig euro

Berendsen zegt ontzettend veel berichtjes te hebben gehad. “Iedereen leefde met ons mee. Dat heeft ons toch wel heel veel steun gegeven. Het is natuurlijk ook vreemd als je werkgever je zo langs de kant van de snelweg zet. De blijken van medeleven waren super. Echt top!”
Het meest bijzondere hart onder de riem vond Berendsen de actie van transportbedrijf Dimetra uit Scherpenzeel. “Zij hebben ook een vestiging in de buurt van waar wij stonden. Iemand van het bedrijf heeft ons opgezocht en vijftig euro gegeven voor een borreltje. Ze wilden alles voor ons doen en ons heel graag helpen. Dat heeft veel indruk gemaakt.”

‘Aandacht naar familie’

Het drietal vindt het vanzelfsprekend fijn dat ze vanmiddag weer thuis zullen zijn. “We hebben vooral zin om onze gezinnen weer te zien”, vertelt Berendsen. “Ik ben drie weekenden niet thuis geweest. Het hakt er toch wel in.”
Als de vrachtwagen vanmiddag bij de zaak in Barneveld staat, is de beroepsrijder niet van plan die de rest van de week nog aan te raken. “Na alles wat er gebeurd is, gaat de aandacht naar de familie en mijn vrouw.”