Nieuws

Mogelijk nieuwe coronamaatregelen: dit is de situatie in Gelderland

Hugo de Jonge maakt zich zorgen over het hoge aantal besmettingen.
Hugo de Jonge maakt zich zorgen over het hoge aantal besmettingen. © ANP
ARNHEM - Het kabinet beraadt zich op nieuwe maatregelen nu het aantal coronabesmettingen toeneemt. Ook in Gelderland loopt het aantal besmettingen op.
In de afgelopen 24 uur kwamen er ruim 600 besmettingen bij. De druk in de ziekenhuizen neemt ook toe, afgelopen weekend luidde een beroepsorganisatie voor zorgprofessionals, NU'91, de noodklok vanwege de toenemende druk.
Het kabinet maakt zich grote zorgen over het snel stijgend aantal besmettingen én het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis terechtkomt. Minister Hugo de Jonge noemt de afweging welke maatregelen genomen moeten worden een 'ingewikkelde.' "Omdat we met elkaar de analyse maken dat vooral niet-gevaccineerden het grootste risico lopen om besmet te raken en anderen te besmetten", aldus De Jonge tegen de NOS.

84 procent gevaccineerd

In Gelderland is inmiddels 84 procent van de inwoners van 18 jaar of ouder gevaccineerd. Die graad verschilt wel flink per regio, zo blijft de BibleBelt achter qua vaccinaties, dit weekend bleek dat in Kootwijkerbroek slechts 25 procent gevaccineerd is. In een open brief riepen huisartsen en apothekers in de gemeente Barneveld - waar Kootwijkerbroek onder valt - inwoners op om alsnog een prik te halen.
Welke maatregelen het kabinet uiteindelijk wil gaan nemen is onbekend. Ook het RIVM wil nog geen schot voor de boeg geven. "Het is lastig te zeggen", zo zegt een woordvoerder tegenover Omroep Gelderland. "Ook in gebieden met een lage vaccinatiegraad verschillen de besmettingscijfers. Daarbij hielden we er rekening mee dat er dit seizoen een stijging zal zijn. We kunnen geen uitspraak doen over eventuele maatregelen. Dat is aan de overheid."
Ook het aantal besmettingen blijft stijgen.

Zie ook: