Nieuws

Gekkenhuis in de schuur: iedereen wil het gewei van een edelhert kopen

© Omroep Gelderland
OTTERLO - Het was een gekkenhuis zaterdag, in een grote schuur bij parkeerplaats Oud Reemst in Otterlo. Natuurmonumenten verkocht daar meer dan honderd geweien en binnen een paar uur was de boel volledig uitverkocht.
"Het is drukker dan we gedacht hadden, maar dat is alleen maar mooi, toch?", zegt boswachter Frank Theunissen van Natuurmonumenten. In de schuur waar de geweien opgeslagen lagen en nu verkocht worden, verdringen kopers elkaar voor een tafel waar de zogeheten afworpstangen van de edelherten tentoongesteld worden. Boswachters vonden de geweien het afgelopen jaar in natuurgebied Planken Wambuis. Ze gaan voor bedragen tussen de 35 euro en 165 euro over de toonbank.
Kijk waarom mensen afkwamen op de verkoop van hertengeweien:
Iedereen wil het gewei van een edelhert kopen
In de gang
"Mijn kleinzoon heeft dit gewei gekocht. Hij is nu aan het afrekenen", vertelt een bezoekster, terwijl ze een groot gewei met schedel vasthoudt. "Hij wilde dit gewei omdat hij aan de ene kant heel is en aan de andere kant half. Dat betekent dat het hert heeft gevochten."
Op de vraag wat haar kleinzoon ermee gaat doen, zegt ze: "Ik denk dat hij hem ophangt aan de muur in de gang. Daar kan ik het me wel voorstellen, als versiering. Hij heeft nog meer kleinere geweien. Hij spaart ze, denk ik."
In de woonkamer
Een andere bezoeker gaat glunderend weg met twee geweien, zonder schedel. "Ik ben er helemaal blij mee", vertelt hij. "Ik vind het gewoon mooi om in mijn woonkamer te leggen. We hebben al meerdere soorten. Ik zit vaak in het bos en heb er zelf ook al eens eentje gevonden."
Dat het zo druk is in de schuur, verbaast hem niets. "Natuurmonumenten heeft de belangstelling onderschat, maar ik had het wel verwacht. Ik denk dat ik een van de gelukkigen ben, dat ik nog een gewei heb kunnen kopen."
Terug naar de natuur
De verkoop van de geweien maakt deel uit een weekend dat de natuurorganisatie bedacht om geld te verdienen, nieuwe leden te werven en huidige leden te ontmoeten. Er waren zo'n tweehonderd bezoekers op beide dagen verwacht, maar zaterdag zijn er al zo'n vierhonderd gekomen voor de geweien.
Het geld van de verkoop gaat rechtstreeks de kas van Natuurmonumenten in, verzekert boswachter Theunissen. "Wij kunnen dit lekker weer in ons eigen beheerteam stoppen, want het geld gaat weer net weer zo hard de natuur in als het binnenkwam."