Nieuws

Amadi (10) krijgt na loodzware jaren zijn eigen actieheld

Rapper Snelle met Amadi en zijn eigen superheld
Rapper Snelle met Amadi en zijn eigen superheld © Omroep Gelderland
APELDOORN - Amadi (10) uit Apeldoorn heeft vanaf nu zijn eigen actieheld. Samen met die van vier andere kinderen uit Nederland zit zijn figuurtje binnenkort in het kindermenu van fastfoodketen McDonald's. De kleine actiehelden zijn onderdeel van een fondsenwervende campagne van het Ronald McDonald Kinderfonds en McDonald's.
Vanaf zijn zesde lag Amadi veel in het ziekenhuis en het Ronald McDonald-huis. Hij werd vrij plotseling ziek. "Hij had last van zijn benen", vertelt moeder Alice. "De dokter dacht dat het groeipijn was. Maar na het maken van foto's bleek het botkanker, heel heftig."
Kijk naar Amadi met zijn eigen actieheld:
Amadi (10) krijgt na loodzware jaren zijn eigen actieheld
Een lang traject volgde. Amadi lag zelf een jaar lang bijna continu in het ziekenhuis, omdat de behandelingen zo zwaar waren. Zijn moeder en zus verbleven toen vaak in het Ronald McDonald-huis. "Dat was fantastisch, dat was naast het ziekenhuis."
Later verbleef Amadi zelf er ook vaak. "We konden meteen naar het ziekenhuis als het even niet goed ging. dat was heel prettig", weet moeder Alice nog. Door de kanker kon haar zoon zijn been uiteindelijk niet behouden: het moest geamputeerd worden. Tientallen operaties volgden. Inmiddels heeft Amadi een prothese en is hij aan het revalideren. En nu is hij vooral thuis in Apeldoorn, waar hij rustig kan bijkomen van een heftige tijd.

Rapper Snelle in de kamer

Deze zaterdag weet hij even niet wat hij moet zeggen, wanneer rapper Snelle ineens in zijn woonkamer staat. "Ik heb gehoord dat jij een superheld bent! En een strijder en een knokker, en dat je nu ook nog je eigen superheld hebt gemaakt!"
Amadi knikt en glundert van oor tot oor, als hij het kartonnen bouwpakketje van de rapper in zijn handen gedrukt krijgt. "Vet hoor, ik ben best een beetje jaloers", zegt Snelle. Als er even later nog een levensgrote kartonnen actieheld bij komt, kan Amadi's dag niet meer stuk. De actieheld heef,t net als de 10-jarige jongen, een zwarte bril en een bijzonder been, waar hij superkrachten in heeft!

Nieuw been

Samen met zijn moeder bladert Amadi door het fotoalbum met honderden foto's van de afgelopen jaren. Afbeeldingen van hem in het ziekenhuis, ziek van de chemo, maar ook een plaatje van zijn eerste ijsje dat hij na een jaar weer mocht eten - 'dat was heel fijn en lekker!' - en natuurlijk van zijn 'nieuwe' been. Amadi laat zijn prothese ook even zien aan rapper Snelle. Hij vergelijkt 'm nog even met het bijzondere been van zijn levensgrote superheld. "Het lijkt goed", zegt Amadi trots.