Nieuws

Chauffeurs failliet Barnevelds bedrijf mogen terugrijden naar Nederland

De chauffeurs mogen niet meer verder rijden, is besloten.
De chauffeurs mogen niet meer verder rijden, is besloten. © ANP (ter illustratie
BARNEVELD - Enkele chauffeurs van het failliete Barneveldse vrachtbedrijf Amerongen Kamphuis hebben de afgelopen dagen onverzekerd langs de kant van de weg gestaan in het buitenland. De chauffeurs mochten niet verder rijden en moesten bij hun wagen blijven, tot zaterdagmiddag bleek dat ze terug naar huis mogen rijden.
De rechtbank verklaarde Amerongen Kamphuis dinsdag failliet. De bedrijfsvoering mocht van de rechter doorgaan, zodat er gemakkelijker een eventuele doorstart kan komen, legt curator Bert Jansen uit. "Zo konden de chauffeurs door blijven rijden en was het bedrijf voor eventuele overnamepartners aantrekkelijker."
Toch bleek later in de week dat sommige wagens door het faillissement niet meer verzekerd zijn. "Toen dat duidelijk werd, heb ik donderdagmiddag direct gezegd dat alle chauffeurs die het betreft hun wagen langs de kant van de weg moeten zetten", legt Jansen uit.
De curator zegt het 'heel vervelend' te vinden wat er is gebeurd. "We hebben deze week van alles geprobeerd om de verzekering voor het weekend weer in orde te krijgen, maar dat is niet gelukt. Het is erg ingewikkeld. De verzekeraar zit in België. Sommige trucks zijn leasewagens. De oplegger kan ook van een ander bedrijf zijn. We hebben echt ons best gedaan, maar het lukte niet."
Tot zaterdag. Toen werd duidelijk dat de chauffeurs toestemming hebben om terug naar Nederland te rijden. In totaal gaat het om dertien chauffeurs.

Hart onder de riem

De meesten van hen zitten in de buurt van Nederland. Een exact aantal kan curator Jansen niet noemen. "Er zit één chauffeur in Spanje, de rest is dichterbij. We hebben met hen contact en proberen dingen te regelen. Achter de schermen wordt heel hard gewerkt. We kijken telkens of ze nog wat nodig hebben."
In besloten Facebookgroepen waarin beroepsrijders zitten, werd opgeroepen de chauffeurs van Amerongen Kamphuis te helpen. "Zou een ieder die langs een Amerongen Kamphuis-auto komt, hen wellicht van drinkwater en een hart onder de riem kunnen voorzien?", schreef een collega. In het bericht stond dat er chauffeurs zijn die op een parkeerplaats zonder voorzieningen verbleven.
Op de vestiging van Amerongen Kamphuis in Barneveld wil niemand reageren. "Geen commentaar", zegt de dienstdoende telefonist.