Nieuws

'Gemiste kans dat vaccinatiebus niet naar Kootwijkerbroek is gegaan'

Een coronavaccinatie wordt gezet.
Een coronavaccinatie wordt gezet. © ANP
KOOTWIJKERBROEK - Het is te laat bekendgemaakt dat de vaccinatiebus zaterdag toch niet naar Kootwijkerbroek zou gaan. Dat zegt het Barneveldse raadslid Frank van der Lubbe (Pro'98). Doordat de bus niet naar Kootwijkerbroek ging, liepen inwoners die zich wel wilden laten vaccineren hun kans mis. "En dat terwijl we als gemeente alle kansen om te vaccineren moeten aangrijpen."
Vrijdag werd duidelijk dat de vaccinatiebus van de GGD, die zaterdagmiddag in Kootwijkerbroek zou staan, toch niet komt vanwege 'dringende oproepen' weg te blijven. "Er zijn via meerdere wegen signalen binnengekomen dat het geen zin heeft om met de bus naar Kootwijkerbroek te komen, omdat niemand zich zou laten prikken", zei gemeentewoordvoerder Cindy van Harmelen daar vrijdagmiddag over. "Uiteindelijk maak je als gemeente dan de keuze de bus niet te sturen. Hij kan beter ergens staan waar er wél behoefte aan is."
Van der Lubbe van Pro'98 wil dat het Barneveldse college opheldering geeft over de gang van zaken. "Ik vind het opmerkelijk dat besloten is de bus op het laatste moment te cancelen. Enkele jongeren hebben gevraagd om de bus. Zij moeten dan horen dat de bus toch niet komt. Is de oproep van de jongeren niet reden genoeg om de bus richting Kootwijkerbroek te sturen? Elke prik die gezet wordt, is er één richting een hogere vaccinatiegraad. Het is een taak voor de gemeente dat te doen."
Op dit moment ligt de vaccinatiegraad in Kootwijkerbroek op 25 procent, tegenover 66 procent in de gemeente Barneveld en een gemiddelde van 80 procent in de rest van Nederland.

Onder druk besloten

"Het college benadrukt telkens dat het voor iedereen een vrije keus om zich wél of niet te laten vaccineren. Daar ben ik het volledig mee eens, maar in mijn ogen haal je die keus voor mensen uit Kootwijkerbroek weg door last-minute te zeggen dat de bus toch niet komt", zegt Van der Lubbe. "Dat draagt niet bij aan die vrije keuze, maar belemmert dat zelfs."
Het raadslid heeft het idee dat vrijdag onder druk is besloten de bus niet naar Kootwijkerbroek te sturen. "Ik wil graag weten waar die signalen vandaan komen en hoe het college die heeft geïnterpreteerd. Het was beter geweest als de bus gewoon was gegaan en dat de evaluatie daarna had plaatsgevonden."

Zie ook: