Nieuws

Het stucwerk is nog niet droog of de volgende auto staat bijna bij Hetty en Daan in de woonkamer

Auto in het weiland gereden bij Arhemsestraat in Leuvenheim
Auto in het weiland gereden bij Arhemsestraat in Leuvenheim © Daan Baarslag
LEUVENHEIM - De bewoners van de Arnhemsestraat in Leuvenheim hebben het hart weer in de keel zitten. Vrijdagavond vloog er wederom een automobilist uit de bocht, vlak langs een woning. Dit keer moesten alleen een lantaarnpaal en het maïsland het ontgelden, maar de schrik zit er goed in.
Het ongeluk gebeurde rond 20.35 uur. De familie Baarslag zit bij elkaar in de geïmproviseerde zitkamer in de woonkeuken als ze het inmiddels bekende geluid horen. Door de chicanes, scherpe kunstmatige bochten die in de N348 zijn gemaakt om het verkeer af te remmen, schieten wel vaker automobilisten met een te hoge snelheid van de weg af.
Afgelopen zomer ging het gruwelijk mis. Toen crashte een jonge bestuurder in de gevel van Hetty en Daan Baarslag. Het stucwerk in de vernielde woonkamer is nog maar net opgedroogd, maandag komt de schilder. Hetty vertelt hoe het nu weer bijna fout ging: "Er is er weer eentje uit die chicane gevlogen, nu ter hoogte van onze keuken. Een paar meter ervoor ongeveer kwam hij tot stilstand."

Weer naar buiten met de hele straat

"Het was best wel weer dichtbij", vertelt Hetty, die naar boven rende om te kijken wat er gebeurde. "Toen zag ik dat het raak was. De hele straat stond er ook weer. Ik was boos en stond te trillen op m'n benen."
Kijk naar het probleem zoals Hetty het ervaart:
Weer crash op beruchte plek in Leuvenheim
Hetty's man Daan beschrijft de vaste routine: "Dan pak je de zaklamp en ga je naar buiten om te kijken. Je bent altijd blij als iemand er heel uit komt." De automobilist die deze keer van de weg raakte, was er zich niet bewust van dat hij de bebouwde kom was binnen gereden, waar je 50 kilometer per uur mag. "Hij stond te shaken en vroeg: hier mag je toch 80 kilometer per uur?", vertelt Hetty. "Ik heb hem gevraagd hoe het zo mis kon gaan, zat je dan op je telefoon? Hij zei van niet." Volgens het echtpaar heeft de bestuurder ook moeten blazen en daar zou uit zijn gekomen dat hij niet gedronken had.

Lange reeks van ongevallen

"Het is vervelend", relativeert Daan het ongeluk. "Maar het is wel even goed voor het dossier." Het incident is er namelijk één in een lange reeks van grote en kleinere ongelukken. De bewoners van de Arnhemsestraat vinden dat de provincie met een goed plan moet komen om de veiligheid te garanderen.
Afgelopen maandag heeft een aantal van hen plannen van de provincie gezien, die worden doorgevoerd als de N-weg volgend jaar wordt aangepakt. "Wat ze nu hebben voorgesteld, daar heb ik niet veel vertrouwen in", zegt Daan. "Ze willen een dubbele vluchtheuvel. Eentje voor het kruispunt en eentje erna."

Verzoek om vangrail

Aanwonenden zien het kruispunt met de Wilgenpad het liefste veranderen in een rotonde. Daan heeft gevraagd om een vangrail voor het huis: "Die van hout zijn nog best mooi." Maar volgens de betrokken verkeersdeskundigen gaan mensen daar alleen maar harder van rijden.
Wanneer de N348 wordt aangepakt, is nog niet duidelijk. "Als ze maar geen geld uit gaan geven aan onnodige dingen", zeg Hetty, die hoopt dat het gaat zorgen voor een structurele oplossing: "Het moet wel echt werken."

Eigen oplossingen

In de tussentijd zijn alle aanwonenden van de Arnhemsestraat extra alert. Hetty somt de eigen maatregelen op: "Onze overburen parkeren hun werkbus al voor de woonkamer. Zo hopen ze eventuele auto's tegen te houden." Een andere buurvrouw is blij dat een oude eik haar slaapkamer op de begane grond afschermt. "We maken er soms grapjes over, maar het is niet leuk", zegt Hetty.
Totdat de maatregelen zijn getroffen denkt de familie Baarslag goed na over de inrichting van hun herstelde woonkamer. "We willen geen bank meer voor het raam", zegt Daan die de vorige situatie beschrijft. "Waarschijnlijk komt de tv daar nu, die is vervangbaar. En daarbij ik wil toch iets voor het huis neerzetten."