Instellingen

Hans is pachtboer op landgoed Verwolde: ‘Schitterend om hier te wonen’

Boerderij van Hans Oudenampsen
Boerderij van Hans Oudenampsen © Omroep Gelderland
LAREN - Het zijn overblijfselen uit een ver verleden, maar toch kom je ze in Gelderland nog regelmatig tegen. Hans Oudenampsen (54) is pachtboer. De boerderij waar hij werkt, staat op landgoed Verwolde bij Laren in de gemeente Lochem. Hans werkt voor de adellijke familie Van der Borch die al eeuwenlang eigenaar is van het landgoed.
Ook de familie Oudenampsen is al generaties lang op het landgoed aanwezig. In 1886 verhuisde de betovergrootvader van Hans naar de boerderij waar hij nog steeds woont. Hans heeft nooit een volledig zelfstandig boerenbedrijf geambieerd. “Ik ben hier geboren en getogen en mijn ouders ook. En het is natuurlijk schitterend om hier te wonen en te werken.”
Hans Oudenampsen met zijn vader Henk
Hans Oudenampsen met zijn vader Henk © Omroep Gelderland

Pet af als de baron langskwam

Gelderland telt nog enkele tientallen pachtboeren, verspreid over verschillende landgoederen in de provincie. Op Verwolde zijn er nog vier. Hans Oudenampsen is de vijfde generatie uit de familie die dezelfde pachtboerderij op Verwolde bewoont. Het huis heeft de luiken in de kleuren van het landgoed: zwart-geel-groen.
Ook barones Sophia van der Borch woont tegenwoordig op een boerderij. Haar vader droeg het statige landhuis in 1977 over aan Geldersch Landschap en Kasteelen. De verhoudingen tussen de pachtboeren en de adel zijn wel verandert, vertelt Hans Oudenampsen. “Ik kan goed met Sophia overweg. Vroeger namen we de pet af als de baron langskwam. Nu is er geen verschil meer. Sophia heeft ons nodig en wij hebben haar nodig. We helpen elkaar zo goed als het kan.”
Koeien van Hans Oudenampsen
Koeien van Hans Oudenampsen © Omroep Gelderland

300 gulden

Hans Oudenampsen haalt een oud document tevoorschijn. Het is een pachtcontract van zijn betovergrootvader. Hier staan de afspraken tussen de baron en de pachtboer keurig op een rijtje. Verwolde was een van de eerste landgoederen die werkte met pachtcontracten. De betovergrootvader van Hans pachtte tussen 1895 en 1901 21 hectare bouwland, weiland en heide. Hij moest de baron daar driehonderd gulden per jaar voor betalen, altijd op 22 februari. Hans betaalt de pacht nog altijd op die datum, maar we praten nu over andere bedragen. “Ik betaal nu 45.000 euro pacht per jaar.”
Huis Verwolde
Huis Verwolde © Omroep Gelderland

Eén rookhoen en twee wagens stalmest

De betovergrootvader van Hans betaalde ook pacht in natura. Ook dat staat in het pachtcontract. Hans somt op: “Vijfentwintig eieren, twee jonge hanen, één rookhoen en twee wagens stalmest.” Een mooi verhaal vindt Hans hoe de pacht vroeger betaald werd. “De pachtboer ging ’s morgens naar de bank, haalde het geld op, betaalde de pacht bij de baron. Dan kreeg hij een dikke sigaar. En ’s middags fietste de baron weer terug naar de bank met al dat geld.”
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!