Nieuws

Leven van Rob donderde in elkaar, maar ALS bracht hem terug bij zijn liefde voor muziek

Muzikant Rob van Horssen (links) uit Beuningen heeft ALS. Rechts zijn producer Marvin Dee.
Muzikant Rob van Horssen (links) uit Beuningen heeft ALS. Rechts zijn producer Marvin Dee. © Erik Jansen Fotografie
BEUNINGEN - Zijn hele leven maakt Rob van Horssen uit Beuningen al muziek. Hij zat lang in de Nijmeegse band Evergreen, voordat hij zich richtte zich op het bedrijfsleven. Twee jaar geleden verkocht hij zijn bedrijf. En niet lang daarna sloeg het noodlot toe. Van Horssen heeft de dodelijke spierziekte ALS. "Ik hoop dat er een keer een vader is die tegen zijn kinderen kan zeggen: 'Ik heb ALS, maar ik ga het overleven'."
Het doodvonnis deed hem nog een keer teruggrijpen naar zijn grote liefde: de muziek. Achter de piano maakte hij, samen met een groep muzikanten, het lied House of Cards.
De titel slaat, zegt de Beuningenaar op Radio Gelderland, op 'de vertaling van de laatste anderhalf jaar van mijn leven'. "Ik zeg wel eens, het is de vertaling van het einde van mijn leven. Toen ik in juni 2020 de diagnose ALS kreeg, donderde mijn wereld in elkaar."
Ik moest me bij elkaar rapen
Van Horssens leven zag er, blikt hij terug, 'altijd wel uit als een kaartenhuis'. "Ik heb me na de diagnose eerst bij elkaar moeten rapen, samen met mijn kinderen en mijn vrouw. En mijn ouders die allemaal het slechte nieuws moesten herkauwen. Dat gaat bij iedereen door merg en been."
Muziek bracht verlichting, al moest hij flink improviseren. De ziekte had zijn vingers aangetast. Die deden niet meer precies wat ze moesten doen boven de toetsen. "Ik heb mijn vingersetting tijdens de opnamen moeten veranderen. Mijn rechterhand werkt niet meer volledig mee. Mijn pink gaf op en de ringvinger moest die belangrijke rol overnemen."
Het nummer House of Cards:
Wat dat betekende voor de muzikant uit Beuningen? "Dan moet je vijftig jaar muziek in je hoofd herprogrammeren. Dat was lastig, maar dat hebben we wel voor elkaar gekregen."
Het werd een geweldig muziekproject, meent Van Horssen: "Een nalatenschap voor mijn kinderen en mijn vrouw, en mijn ouders die een lastige periode gaan krijgen. Dan hoop ik dat ze er iets mee kunnen."

Presentatie van het nummer

Donderdag was de presentatie van House of Cards. "Mijn familie en vrienden waren daar ook bij, dat was een verrassing voor mij, want dat wist ik niet. Het was zo'n emotionele happening, ik kan dat niet normaal uitleggen."
De totstandkoming van House of Cards, beseft Van Horssen, zal een van zijn 'laatste stuiptrekkingen zijn geweest'. "Pianospelen gaat me niet goed meer af. Fysiek laat mijn lichaam me in de steek."
Hij gaat genieten, zegt hij, van wat het nummer teweegbrengt en vooral financieel opbrengt. "Er is een cd van uitgebracht en ik hoop dat die veel wordt verkocht."

Opbrengst naar Stichting ALS Nederland

Het geld gaat namelijk naar Stichting ALS Nederland. "Ik hoop dat er een keer een vader is die tegen zijn kinderen kan zeggen: 'Ik heb ALS maar ik ga het overleven'."
ALS, een afkorting van amyotrofische laterale sclerose, is een zenuw/spierziekte die dodelijk is. Van de patiënt vallen de spieren één voor één uit. In Nederland leven zo’n 1.500 mensen met ALS of de aanverwante ziekten PSMA en PLS. Ieder jaar komen er 500 nieuwe patiënten bij en overlijden er ook 500. De gemiddelde levensverwachting is drie jaar.
Rob van Horssen doet zijn verhaal op Radio Gelderland bij Eric van den Berg:
Rob van Horssen over House of Cards