Nieuws

Er is geen tijd te verliezen, maar verduurzamen 'gaat ontzettend langzaam'

Rik Leemans.
Rik Leemans. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Komt het ooit nog goed met milieu en klimaat? Volgende week is een klimaattop in het Schotse Glasgow en in ons land wordt afgetrapt met een nationale klimaatweek. "Breng je verbruik naar beneden. Daar bespaar je gas mee."
"Die top is ontzettend hard nodig", zei klimaatwetenschapper Rik Leemans, verbonden aan de Wageningen Universiteit in de Week van Gelderland. "We hebben in 2015 in Parijs klimaatdoelen afgesproken, om binnen die twee graden opwarming te blijven. Dat betekent dat we wereldwijd in 2050 klimaatneutraal moeten zijn. En hoe langer we wachten, hoe moeilijker dat gaat. We moeten eigenlijk 'gisteren' beginnen."
Leemans was vrijdag samen met energiecoach Rob Groen en gedragspsycholoog Kyron Olmeijer te gast in De Week van Gelderland:
Nationale Klimaat in de Week van Gelderland
Iedereen moet een steentje bijdragen en de hogere gasprijzen zouden wel eens het beslissende duwtje kunnen zijn. Energiecoach Rob Groen, ook te gast in het wekelijkse discussieprogramma van Omroep Gelderland: "Bespaar vooral op energie en breng je verbruik naar beneden", zei hij. "Zet bijvoorbeeld je cv-ketel op zestig graden. Daar bespaar je heel veel gas mee."
Rob Groen.
Rob Groen. © Omroep Gelderland

Klimaat doelen uit zicht geraakt

Het isoleren en verduurzamen van woningen in Gelderland schiet niet echt op. Vorig jaar gingen 780 gebouwen van het gas af, terwijl in 2019 dat er bijna 900 waren. En dat terwijl de provincie zichzelf tot doel heeft gesteld in 2030 klimaatneutraal te willen zijn. Dat is een doel die volgens kenners inmiddels uit het zicht is geraakt.
Gelderland staat daarin niet alleen, betoogde Leemans in de Week van Gelderland. "Het implementeren van de maatregelen, het installeren van wind- en zonneparken gaat ontzettend langzaam. En wereldwijd is de uitstoot alleen nog maar toegenomen."
Corona en de lockdowns hadden slechts tijdelijk een gunstige invloed op onze uitstoot, aldus de hoogleraar en klimaatdeskundige aan de Wageningen Universiteit. Nu werknemers weer naar kantoor mogen, staan er rond Arnhem, maar ook in de rest van Gelderland in de spits weer lange files. Met alle klimaatgevolgen van dien.

Nationale Klimaatweek

Donderdag gaat de eerste Nationale Klimaatweek van start. Die is vooral bedoeld om 'gewone mensen' te enthousiasmeren om nog meer aan duurzaamheid te doen om zo de klimaatdoelen te halen. Minder co2-uitstoot bijvoorbeeld. Tal van activiteiten, zoals duurzame huizenroutes door het hele land. Maar het gaat niet alleen om energieverbruik, maar ook om zaken als hergebruik van kleding.
Je hoort gauw: China moet wat doen of de grote bedrijven moeten wat doen
Gedragspsycholoog Kyron Olmeijer en gespecialiseerd in problemen rond duurzaamheid, vindt de duurzaamheidsweek een goed idee. Het kan helemaal geen kwaad als mensen aan bepaalde doelen herinnerd worden, zei hij in de Week.
Kyron Olmeijer.
Kyron Olmeijer. © Omroep Gelderland
"Maar klimaatverandering is voor veel mensen een enorm probleem. Dat verlamt. Mensen hebben het gevoel dat ze niet in hun eentje tegen zo'n probleem op kunnen werken. Je hoort dan al gauw: 'China moet wat doen of de grote bedrijven moeten wat doen'. Je moet het voor mensen relevant maken. Maak het efficiënt. Als ik te veel eten klaarmaak, bewaar ik een restje voor morgen. Of beheer met je buurt een moestuin."

Verzet tegen zonneparken

Aan de andere kant stokt de verduurzaming. Windmolens raken steeds meer uit de gratie en de aanleg van zonneparken stuit ook heel vaak op verzet. Het verduurzamen van huizen is een kostbare zaak en bovendien is verduurzaming wel heel ingrijpend. Olmeijer: "Je zag het ook rond corona. Op een gegeven moment weet je het wel en met zo'n complex probleem ga je op je gevoel af."
Lang niet iedereen heeft de mogelijkheden om duurzamer te gaan wonen. Huurders zijn voor een groot deel afhankelijk van verhuurders en zeker huurders in de sociale sector hebben vaak het geld niet om de stappen te kunnen zetten. Dat merkt Rob Groen, energiecoach van de Energiebank Regio Arnhem ook. Hij komt vaak bij mensen thuis om laagdrempelige energieadviezen te geven. "Als jij een inkomen hebt van duizend euro en je geeft meer dan 250 euro uit aan je energierekening, dan is dat echt veel te veel. Iedereen kan daar heel makkelijk wat aan doen."