Nieuws

Mogelijk honderden woningen op weiland in Arnhem

Het beoogde stuk grond.
Het beoogde stuk grond. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het plan om woningen te bouwen op een stuk landbouwgrond in het Arnhemse Geitenkamp is weer van stal gehaald. Deze week werd dat voornemen van de DrieGasthuizenGroep gedeeld met de buurtbewoners, die er niet om staan te springen. "We willen geen woningen in het weiland."
Er is gesproken over zevenhonderd woningen op het stuk tussen de Beukenlaan en Schelmseweg, bevestigt Ton Doesburg. Hij is bestuursvoorzitter van de zorginstelling, die eigenaar is van de grond (23 hectare). Hoe het er allemaal precies uit moet gaan zien, is nog niet bekend.

'Anderen doen het niet'

Doesburg wijst op het grote tekort aan woningen, met name voor ouderen. "We hebben enorme wachtlijsten voor woonzorgappartementen. Er moet iets gebeuren en anderen zien wij dat niet doen: projectontwikkelaars bouwen bij voorkeur duur en de woningcorporaties zijn uitgehold door de verhuurdersheffing", legt Doesburg uit. Van dat geld heeft Arnhem volgens hem weinig teruggezien.
Buiten de buurt heeft de DrieGasthuizenGroep nog een gesprek gehad met de gemeente en zal er binnenkort gepraat worden met de wethouder en de raadsfracties. Het doel is om het bestemmingsplan gewijzigd te krijgen, zodat de bouw gerealiseerd kan worden, stelt Doesburg.
Volgens hem is de gemeente 'zonder meer positief' en hij is ervan overtuigd dat zijn ambitie zal slagen. En mochten eventuele bezwaarmakers procedures starten? "Dan bouwen we drie jaar later, maar we gaan het wel doen."

'Schandalig'

Omwonende Tim Kemphuis is woedend en stelt dat niemand in de buurt positief is over de plannen. "We willen geen woningen in het weiland."
Kemphuis kondigt aan een petitie te starten en met de gemeente in gesprek te willen om de plannen tegen te houden. "Schandalig richting de burgers. Waar zijn al die acties vroeger dan goed voor geweest?", wijst hij op het proces van ruim twintig jaar geleden toen soortgelijke plannen uiteindelijk niet doorgingen.
Overal waar je wilt gaan bouwen, zijn er mensen die beginnen over het uitzicht en is er weerstand, ervaart Doesburg. "Dat ben ik wel gewend. Maar Arnhem heeft nu 80.000 woningen en daar moeten er uiteindelijk 20.000 bij. Dan kan niet zonder dingen te doen die anderen niet leuk vinden."
Dan kan niet zonder dingen te doen die anderen niet leuk vinden
Zijn doelstelling is om iets moois te maken voor zowel de mensen die er gaan wonen als de omgeving. Dat kan volgens Doesburg onder meer door groen en biodiversiteit toe te voegen. Hij wijst erop dat zijn organisatie er geen geld aan hoeft te verdienen. "Wij werken voor de inwoners van Arnhem. Voor het algemene nut."
Het beoogde gebied geeft momenteel 'landschappelijk een mooi uitzicht', realiseert Erik Opdam, adviseur van de zorginstelling, zich. "Dus dat moet je zorgvuldig bekijken." Toch noemt hij het perceel 'aantrekkelijk en kansrijk'.
Opdam voerde afgelopen week het gesprek met de bewoners en ervaarde 'verschillende reacties'. "Er is vooral veel zorg over de waarden van het gebied", zag hij.