Nieuws

'Haal die prik tegen corona', huisartsen in regio Barneveld zien besmettingen oplopen

Huisarts Rademaker: "Mensen vertrouwen die prik niet."
Huisarts Rademaker: "Mensen vertrouwen die prik niet." © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Huisartsen en apothekers in de gemeente Barneveld roepen inwoners die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus op de prik te halen. Ze doen dit in een open brief.
De open brief is een oproep van de huisartsen en apothekers in Voorthuizen, Kootwijkerbroek en Barneveld. Huisarts Han Rademaker lichtte de oproep vrijdag toe op Radio Gelderland: "We zien in onze praktijk de meerwaarde van de vaccinaties. Wie gevaccineerd is, wordt minder ziek na een coronabesmetting."
Volgens de vaccinatiekaart van het RIVM (laatste peildatum 17 oktober) is 69 procent van de volwassen Barnevelders volledig gevaccineerd. Van alle gemeenten in de GGD Gelderland-Midden is de vaccinatiegraad in Barneveld het laagst. In heel Gelderland is alleen de vaccinatiegraad in Neder-Betuwe (61 procent) lager dan die in Barneveld. Neder-Betuwe valt onder de GGD Gelderland-Zuid.
De drukte loopt op, met ook zieke mensen
Rademaker en zijn collega's van huisartsenpraktijk Asklepios in Barneveld zien de laatste weken steeds meer besmettingen. "We hebben dagelijks een spreekuurtje. Het was eerder vrij rustig, maar de drukte loopt op, met ook zieke mensen. We sturen deze mensen naar het ziekenhuis." De artsen, zegt Rademaker, spreken ook patiënten die hun ouders naar het ziekenhuis hebben moeten brengen.

'Allemaal mensen die niet gevaccineerd zijn'

Hij benadrukt nog maar eens dat wat andere deskundigen zeggen: de patiënten die hij ziet met corona 'zijn allemaal mensen die niet gevaccineerd zijn'.
De regio staat bekend als gebied met een stevig religieus fundament. Hebben Rademakers patiënten principiële bezwaren tegen het coronavaccin? "Dat zou heel goed kunnen, maar als ik in de praktijk het gesprek aanga met mensen die niet gevaccineerd zijn, dan komt ook heel vaak naar voren dat ze het niet helemaal vertrouwen. Ze twijfelen of vaccineren wel een goede keuze is."
Een deel van de open brief van de Barneveldse huisartsen.
Een deel van de open brief van de Barneveldse huisartsen. © Huisartsenpraktijk Asklepios
"Ik wil het wel van de daken schreeuwen in de praktijk", gaat de huisarts verder. "We worden geacht voor de patiënten te zorgen. We meten hun bloeddruk en doen allerlei preventieve dingen. Nou, een vaccinatie tegen corona is wat dat betreft wel een hele goeie. Ik heb zelf twee prikken gehad en je merkt er helemaal niets van."
Vrijdag kon de huisarts nog niet zeggen of de oproep van de huisartsen en apothekers om een vaccin tegen corona te halen effect sorteert. "Daar is het nog te vroeg voor."
Huisarts Han Rademaker over de lage vaccinatiegraad in Barneveld:
Huisarts Rademaker over de lage vaccinatiegraad in Barneveld

Zie ook: