Nieuws

Vaccinatiebus blijft weg uit zwaar gereformeerd dorp na 'dringende oproepen'

De vaccinatiebus van de GGD Gelderland-Zuid.
De vaccinatiebus van de GGD Gelderland-Zuid. © ANP
KOOTWIJKERBROEK - De vaccinatiebus die zaterdagmiddag in Kootwijkerbroek zou staan, komt toch niet. Dat heeft de gemeente Barneveld besloten, nadat er donderdag en vrijdag 'dringende oproepen' zijn binnengekomen weg te blijven. Dat zegt woordvoerder Cindy van Harmelen van de gemeente Barneveld.
"Er zijn via meerdere wegen signalen binnengekomen dat het geen zin heeft om met de bus naar Kootwijkerbroek te komen, omdat dan niemand zich zou laten prikken. Uiteindelijk maak je als gemeente dan de keuze de bus niet te sturen. Hij kan beter ergens staan waar er wel behoefte aan is."

25 procent

Op dit moment ligt de vaccinatiegraad van Kootwijkerbroekers die volledig gevaccineerd zijn op 25 procent. Nog eens 5 procent heeft alleen de eerste prik gehad. "Dit zijn alleen de cijfers van mensen die bij de GGD geprikt zijn", zegt Van Harmelen. "Mensen die bij de huisarts zijn geprikt zijn niet in deze cijfers meegenomen."
Toch erkent ze dat het zwaar gereformeerde Kootwijkerbroek ver achterblijft in de vaccinatiegraad. In de hele gemeente Barneveld is het percentage van volledig gevaccineerden 66 procent onder 12-jarigen en ouder. In Nederland ligt het percentage op ruim 81 procent.

'Vaccineren ligt gevoelig'

Ondanks de lage vaccinatiegraad in Kootwijkerbroek heeft de gemeente dus besloten niet te komen. De woordvoerder wil niet zeggen waar de 'signalen' om niet te prikken vandaan komen, maar ze benadrukt wel dat er niet gedreigd is.
Een woordvoerder van Plaatselijk Belang Kootwijkerbroek (PBK), een belangenorganisatie die voor alle inwoners in het dorp opkomt, zegt dat zij niet bij de gemeente hebben aangegeven weg te blijven. "Wij hebben zelf geen berichten ontvangen en weten ook niet waar ze vandaan komen."
De woordvoerder wil niet ingaan op de vraag of vaccinatie in het dorp belangrijk is. "We hebben er als PBK geen mening over. Het ligt in het dorp gevoelig."

'Huisarts of dominee'

De gemeente zegt nu samen met de GGD te kijken naar andere vormen in Kootwijkerbroek om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. "Misschien moeten we de huisarts inzetten, of aan de dominee vragen het belang van vaccinatie te benadrukken", stelt Van Harmelen. "Het heeft zeker onze aandacht."
Tegenover het wegblijven van de prikbus staat dat huisartsen en apothekers uit de gemeente Barneveld inwoners die niet gevaccineerd zijn oproepen om alsnog een prik te halen. Huisartsen en apothekers uit Voorthuizen, Kootwijkerbroek en Barneveld hebben een open brief geschreven, nu ze de besmettingen zien oplopen.
Zie ook: