Nieuws

Vader die zoon Bekiro met zwaard doodde: 'Ik ben nu een andere man'

Kaarsjes bij het huis waar de 12-jarige Bekiro door zijn vader werd doodgestoken
Kaarsjes bij het huis waar de 12-jarige Bekiro door zijn vader werd doodgestoken © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Arnhemmer die drie jaar geleden zijn 12-jarige zoon met een zwaard doodstak en zijn 15-jarige zoon probeerde te doden, wil niet dat zijn verplichte behandeling opnieuw met twee jaar wordt verlengd. Hij vroeg vandaag aan de rechter om dat maximaal één jaar te laten zijn. "Ik snap dat ik nog niet vrijkom, maar vind nog twee jaar te lang."
De 43-jarige vader verkeerde in december 2018 in een volledige psychose toen hij zijn twee zoons met een zwaard te lijf ging. Zijn jongste, de 12-jarige Bekiro, overleefde dat niet. Tijdens een psychose is iemand de grip op de realiteit kwijt en hoort, ziet of gelooft dingen die niet echt zijn.
De man kreeg geen gevangenisstraf, omdat hij door de psychose niet verantwoordelijk gehouden kon worden voor zijn daad. Wel moest hij gedwongen behandeld worden in een tbs-kliniek. De rechter kijkt dan elke twee jaar of dat nog langer nodig is.

Met verlof

En dat is het zeker volgens de officier van justitie en de psycholoog die hem behandeld zeker nodig. "De man heeft een stoornis en het risico dat hij opnieuw een misdrijf begaat is hoog", zegt de officier van justitie.
De Arnhemmer weigerde in eerste instantie om zich te laten behandelen met medicijnen, waardoor hij ook niet met begeleid verlof mag. Nu neemt hij een beperkte dosis medicijnen die psychoses tegen moeten gaan en mag hij met een begeleider voor het eerst buiten de kliniek op pad, vertelt zijn behandelend psychloog. Eén van de rechter vroeg hem: "Neemt u die medicijnen nu eigenlijk alleen maar om verlof om naar buiten te gaan te krijgen?" Maar dat bestrijdt de man.
Recherche-onderzoek bij het huis waar de 12-jarige Bekiro werd gedood
Recherche-onderzoek bij het huis waar de 12-jarige Bekiro werd gedood © Persbureau Heitink
Volgens zijn advocaat verdient de man een compliment omdat hij trouw naar de therapie gaat, nu open staat voor medicatie en echt een andere man is dan tijdens zijn misdrijf. "Hij wil vooruit en vindt dat er de afgelopen twee jaar veel te weinig is gedaan met hem. Als we de therapie weer met twee jaar verlengen, gaat volgens hem de vaart eruit. Hij wil dat over een jaar weer door de rechter gekeken wordt of het nog langer voortgezet moet worden."

Huilend op tribune

De moeder van de man, de oma van de overleden Bekiro, zat huilend op de publieke tribune, omringd door familie. "Mijn moeder is alles voor mij en ik ben alles voor haar", zei de vader. "Ze zoekt me twee keer per week op. Het is belangrijk dat ik verlof krijg om haar vaker op te kunnen zoeken."
Over hoe het met zijn oudste zoon gaat, die na het drama bij zijn moeder in Duitsland is gaan wonen, werd met geen woord gerept. De rechter beslist over twee weken of de vader weer twee jaar gedwongen behandeld moet worden.