Nieuws

Radboudumc-medewerkers leggen dinsdag het werk neer

Medewerkers van 21 afdelingen van het Radboudumc gaan dinsdag staken.
Medewerkers van 21 afdelingen van het Radboudumc gaan dinsdag staken. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Personeel van 21 afdelingen van het Radboudumc in Nijmegen legt aanstaande dinsdag het werk neer. Ze staken voor minder werkdruk en meer loon.
Het is de tweede landelijke stakingsdag van academische ziekenhuizen, maar de eerste keer dat ook het Radboudumc meedoet. De vorige keer wilden vooral individuele medewerkers meedoen met de staking, maar waren dat er niet genoeg om hele afdelingen 'stil' te leggen.
Nu doen er 21 afdelingen mee. Dat zijn onder meer de operatiekamers, de intensive care, kinder intensive care en de medium care, orthopedie, neurochirurgie en maag-, darm- en leverziekten. Overigens gaat spoedzorg altijd door en draaien de betreffende afdelingen zondagsdiensten: er wordt op een doordeweekse dag gewerkt alsof het zondag is. Geplande opnames, operaties, behandelingen of onderzoeken worden daarom afgezegd.

'Werk aantrekkelijk houden'

“Wij willen forse investeringen in het opleiden, ontwikkelen en begeleiden van UMC-medewerkers, voor huidige en voor nieuwe. We vragen werkdrukverlaging en een loonsverhoging die in ieder geval de inflatie afdekt. Dat is nodig om het werk aantrekkelijk te houden. We hebben gezien tijdens de pandemie dat er ook gewoon veel medewerkers de sector hebben verlaten”, zegt FNV-bestuurder Anja Vivié.
Naast genoemde afdelingen die staken, zijn er ook afdelingen die door de staking geen behandelingen kunnen bieden. Daarom gaan er meer afspraken niet door dan alleen die op de stakende afdelingen. “De afdelingen radiotherapie en tandheelkunde draaien geen zondagsdiensten en blijven open. Ook een aantal andere spreekuren gaat mogelijk wel door, onder andere op de polikliniek oogheelkunde”, laat het Radboudumc weten.

Gerechtvaardigd

De staking komt op een moment dat er al vaker geplande operaties worden afgezegd omdat het ziekenhuis de handen vol heeft aan coronapatiënten. De vakbonden vinden de staking desondanks gerechtvaardigd. “Natuurlijk, deze mensen werken al heel lang onder enorme druk. Er is zoveel werkdruk dat heel veel medewerkers uitvallen. We hebben gewoon niet genoeg verpleegkundigen meer om de dingen te doen die gedaan moeten worden”, meent Vivié. “Patiënten hebben nu misschien wat hinder maar moeten ook in de toekomst wel goede zorg krijgen.”
Overigens is er geen sprake van een staking in andere Gelderse ziekenhuizen. Medewerkers van academische ziekenhuizen hebben een eigen cao en daar wordt nu over onderhandeld.