Instellingen

Ellen ten Damme zingt over 'zilte tranen' in ode aan Harderwijk

Ellen ten Damme.
Ellen ten Damme. © ANP
HARDERWIJK - “Mijn hart klopt harder voor Harderwijk. De haven en de helling zijn een feest. Maar de schippers uit de Hanzestad vertellen. Het is niet meer wat het vroeger is geweest.” Dit zijn de eerste regels uit een ode van zangeres Ellen ten Damme aan Harderwijk. Zij schreef het lied De H van Harderwijk voor het Erfgoedfestival dat deze maand wordt gehouden in Gelderland.
Tien kunstenaars lieten zich voor het Erfgoedfestival inspireren door tien historische locaties verspreid in de provincie. Ellen ten Damme bezocht het Bottermuseum in Harderwijk. “Ik heb zelfs op een botter geslapen. Ik hou ervan, omdat het heel robuust is. Het is niet van het tuttige nette, maar echt een mooie boot.”

Melancholisch gevoel

In haar ode kijkt Ten Damme met een melancholisch gevoel terug op de tijd van de Zuiderzee. “Zilte tranen vloeiden om de Afsluitdijk. Had Eibert den Herder toch gelijk? De stad werd verscheurd, er is heel wat af getreurd om het zoete water sinds de Afsluitdijk.”
Beluister hier de ode van Ellen ten Damme over Harderwijk

Botters in zoet water

Harderwijk was tot 1932 een Gelderse zeestad. In dat jaar maakte de Afsluitdijk een einde aan de Zuiderzee. Het zoute water werd zoet. De ansjovis en haring verdwenen en dat maakte een einde aan de eeuwenoude visserijtraditie van steden als Harderwijk en Elburg. De botters waar vissers mee zeilden, liggen nog steeds in de haven, maar nu vooral om rond te varen met toeristen. Ellen ten Damme vertelt dat botters moeilijk te onderhouden zijn in zoet water. Het bottermuseum vertelt de verhalen over de vissers, maar ook zeilmakers, timmerlieden en andere ambachtslieden van Zuiderzeestad Harderwijk.
Schilderij van de Harderwijker vissersvloot.
Schilderij van de Harderwijker vissersvloot. © Stadsmuseum Harderwijk

Andere artiesten

Alle producties van artiesten in Gelderse erfgoedlocaties zijn te vinden op de website van het Erfgoedfestival en op Youtube. Zo was cabaretier Merijn Schoten in CODA Apeldoorn, rapper Rico van Opgezwolle in Kasteel Huis Bergh en harpist Remy van Kesteren in museum Tweestromenland in Beneden Leeuwen. Kijk hier voor meer informatie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!