Nieuws

Huurwoning steeds vaker naar de hoogste bieder: 'Totale idioterie'

De Woonbond ziet dat huurders steeds vaker tegen elkaar moeten opbieden.
De Woonbond ziet dat huurders steeds vaker tegen elkaar moeten opbieden. © ANP
NIJMEGEN - Steeds vaker wordt de huurprijs van een huurwoning bepaald doordat verhuurders geïnteresseerden tegen elkaar op laten bieden. Ook in Nijmegen en Arnhem neemt dit nieuwe verschijnsel toe. Verhuurders lopen binnen, maar de Woonbond spreekt er schande van.
Woningzoekenden die tegen elkaar opbieden, het is schering en inslag bij koopwoningen. Maar ook in de vrije sector gaan huurwoningen steeds vaker naar de hoogste bieder. Wat is er aan de hand? We vragen het Maarten Wiedemeijer van de Woonbond.

'Jackpot' voor verhuurders

"We zien dit fenomeen steeds meer", legt Wiedemeijer uit. "De huurprijzen worden opgedreven doordat er tegen elkaar opgeboden wordt. Als je geïnteresseerd bent in een woning, zegt zo'n huisbaas dat er al een huurprijs van 1200 euro geboden is en je dus bereid moet zijn om 1300 te betalen als je de woning wilt. En er is geen wet die het tegenhoudt."
Het is totale idioterie
Kan het dan niet zo zijn dat een huurprijs juist lager uitvalt omdat mensen niet bereid zijn om die prijs te betalen? "Nee", reageert Wiedemeijer. "Er wordt altijd vastgehouden aan een basisprijs. Dus het is jackpot voor de verhuurder. Er zijn zelfs hele digitale systemen die deze manier van verhuren mogelijk maken. Het is totale idioterie."

Arnhem en Nijmegen

RTL Nieuws en het AD signaleerden deze problematiek onlangs ook. Zij spraken Rebid, een van die digitale aanbieders. Op Rebid wordt echter niets in Gelderland aangeboden. Toch ziet de Woonbond het fenomeen in alle steden waar een lange wachtlijst voor huurwoningen is, dus ook in Arnhem en vooral Nijmegen. "Dit probleem neemt vooral toe in studentensteden", klinkt het.

'Verschijnsel neemt toe'

De Woonbond ziet wel een klein lichtpuntje. "Veel verhuurders zijn gelukkig terughoudend met deze praktijken, omdat het veel slechte publiciteit oplevert. Het is natuurlijk enorm onrechtvaardig."
Wat is er volgens de Woonbond aan deze biedingen te doen? "Verbieden", stelt Wiedemeijer scherp. "Maar het is afwachten hoeveel prioriteit het krijgt van het nieuwe kabinet en de nieuwe minister. Voorlopig verwachten we dat dit verschijnsel toeneemt."
Moest jij ook opbieden voor een huurwoning of appartement? Laat het Omroep Gelderland weten! Stuur een WhatsApp naar 06 - 22 05 43 52 of reageer via Facebook.