Nieuws

Veelbesproken kraamafdeling van Zutphens ziekenhuis heropend: 'Ik hoop dat het goed gaat'

De afdeling verloskunde in het Gelre Ziekenhuis is weer open.
De afdeling verloskunde in het Gelre Ziekenhuis is weer open. © ANP
ZUTPHEN - Nadat het wekenlang stil was op de kraamafdeling in Zutphen klinken er deze week weer babygeluiden in Gelre Ziekenhuizen. Door een personeelstekort moesten zwangere vrouwen wekenlang uitwijken naar andere ziekenhuizen. De sluiting maakt volgens zorgeconoom Arne Bouma één ding heel duidelijk: "Een verloskundeafdeling in Zutphen is noodzaak, geen luxe."
Het ziekenhuis heeft nieuwe mensen aangetrokken, waardoor de verloskamers maandag na ruim vijf weken weer open zijn gegaan. Verloskundige Karin Schreurs en haar collega's zijn opgelucht, net als haar cliënten: "Iedereen is opgelucht, blij en gelukkig."

Thuisbevallingen

Hoewel tachtig procent van haar werk bestaat uit thuisbevallingen, is het voor Schreurs van groot belang dat het ziekenhuis, vlakbij haar praktijk, weer open is. "Bij complicaties moet je snel naar een ziekenhuis kunnen gaan."
De sluiting zorgde voor onrust, merkte de verloskundige. "In ieders achterhoofd zit, ook bij een thuisbevalling, stel dat er iets niet goed gaat? Waar kan ik dan naar een ziekenhuis? Nu Gelre Ziekenhuizen weer open is, hoef je daar niet meer over na te denken. Het geeft mensen hier in de regio weer een veiliger gevoel over een thuisbevalling."
De sluiting dwong Schreurs tot het maken van scherpe keuzes. "Als ik weet dat ik met een zwangere vrouw tijdens het spitsuur bijvoorbeeld naar Apeldoorn moet, dan maak ik andere keuzes dan wanneer ik weet dat ik hier vlakbij naar het ziekenhuis kan."

Nog niet op volle sterkte

Hoewel de verloskamers nu weer een paar dagen open zijn, zal het ziekenhuis ook nog 'nee' moeten verkopen aan verloskundigen. De bezetting is nog steeds krap. "Net als afgelopen zomer gaan we werken met een stoplichtconstructie. Als het wat voller is dan kan het stoplicht op rood komen te staan, dan kan het zijn dat je toch nog naar een ander ziekenhuis in de regio moet", vertelt Schreurs.
Voor zichzelf en voor collega's hoopt ze dat de situatie voorlopig stabiel blijft. "Er moet denk ik niets onverwachts gebeuren met het personeel, want dan wordt de situatie heel precair en dan wordt het misschien wel langer een rood stoplicht. Ik hoop dat het goed gaat."

'Noodzaak, geen luxe'

Arne Bouma, zorgeconoom uit Zutphen en lid van de coördinatiegroep 'Red het Gelre' is eveneens blij dat de kraamafdeling weer open is. "Er is nu echt wel duidelijk geworden dat een verloskundeafdeling noodzaak is, en geen luxe. Ik mag hopen dat ook de raad van bestuur diezelfde mening is toebedeeld."
De Zutphenaar hoorde in zijn omgeving dat de sluiting veel effect had op zwangere vrouwen. Helse ritjes in de auto bijvoorbeeld, om op tijd bij een ander ziekenhuis in de regio te komen. "Dat kan in sommige gevallen echt tot trauma's leiden", aldus Bouma.
Samen met collega verloskundigen zet Schreurs binnenkort op een rij wat de sluiting voor hen betekende. "Los van de gevolgen voor ons als verloskundigen, is het natuurlijk vooral van belang om te kijken: wat doet zo'n sluiting met zwangere vrouwen en welke situaties zijn er ontstaan met mogelijk nadelige gevolgen voor moeder en kind? Daar buigen we ons nog over."

Gevolgen inzichtelijk maken

Gelre Ziekenhuizen komt later dit jaar met een plan voor hoe zij de zorg in de toekomst wil inrichten. Het sluiten van afdelingen zoals de ic en de spoedeisende hulp in Zutphen, is een optie.
Het mogelijk sluiten van een ic heeft tot gevolg dat ook de verloskundeafdeling niet langer open kan blijven. Een slecht plan, vindt de coördinatiegroep Red het Gelre, want er wordt veel gebruik van gemaakt. "Zutphen is ingericht op 800 bevallingen per jaar. Tot nu zijn er dit jaar, tot de sluiting op 17 september, al 1100 geboortes geweest", zegt Bouma.
Dat aantal zal de komende weken weer gaan stijgen, nu er weer beschuit met muisjes uitgedeeld kan worden in Zutphen. "Je realiseert je pas wat je hebt als je het niet meer hebt. Dat maakt dat je meer waardeert dat je hier een ziekenhuis hebt, waar we allemaal heel hard voor willen strijden om het hier te houden", aldus Schreurs.
Gelre Ziekenhuizen reageert vooralsnog niet op vragen van Omroep Gelderland over het sluiten en heropenen van de afdeling.