Nieuws

GGD's zien besmettingen oplopen: 'Laat je ook bij milde klachten testen'

De GGD's zijn voorbereid op een toename aan coronatesten.
De GGD's zijn voorbereid op een toename aan coronatesten. © ANP
ARNHEM - We staan aan de voet van de volgende piek in het aantal coronabesmettingen en het aantal afgenomen testen stijgt hard. De GGD's in Gelderland laten weten daar niet alleen klaar voor te zijn, maar roepen mensen op zich juist te laten testen.
"We zien dat er meer testen worden afgenomen", stelt Patrick van Schelven van GGD Gelderland-Midden. "Maar we zien ook dat het positieve percentage weer aan het stijgen is, wat erop wijst dat er weer meer coronavirus circuleert binnen onze regio." Dat kan volgens de arts infectieziekten onder meer komen door de recente versoepelingen.
Maar ook omdat de r weer in de maanden zit. "In de herfstmaanden zien we dat luchtwegvirussen wat beter kunnen gedijen", zegt Van Schelven. "Dat zal ook betekenen dat mensen wat vaker klachten krijgen en die klachten lijken natuurlijk heel erg op elkaar. Dus we verwachten wel dat dat tot meer testafspraken zal leiden."

Meer testen

Volgens GGD Noord- en Oost-Gelderland zijn ze daar klaar voor. "Er is een opschaalplan en een afschaalplan, waarmee we flexibel kunnen inspelen op de testvraag", laat woordvoerder Trea ten Kate weten. "Momenteel hebben we zeven testlocaties en die blijven voorlopig open voor een goede spreiding in de regio." Ook GGD Gelderland-Zuid is voorbereid op een piek, ook qua bezetting: "We beschikken nog over een flexibele pool aan medewerkers die we op dat moment nog extra kunnen inschakelen. Op dit moment voorzien wij qua inzetbaarheid van personeel geen problemen."
De tijden dat het zo druk wordt dat er weer files ontstaan bij de teststraten, is volgens Ten Kate wel voorbij. "Files ontstonden met name als er zich iets voordeed, bijvoorbeeld in een planningssysteem", legt ze uit. "Na anderhalf jaar is er op alle vlakken meer ervaring en zijn de testlocaties zo ingericht dat wij kunnen opschalen als de testvraag oploopt en filevorming meestal goed kunnen voorkomen. "

Nog meer testen

Van Schelven roept mensen zelfs op om zich nog meer te laten testen. "Wat we zien is dat mensen wat makkelijker denken: ik heb maar milde klachten, ik kijk het nog even aan", legt de arts uit. "Maar ons advies is echt: ook bij milde klachten, ook al ben je gevaccineerd, blijf thuis en maak een testafspraak bij de GGD."
Beide GGD's wijzen tenslotte op de eigen verantwoordelijkheid van mensen om besmettingen te voorkomen: "Wees zuinig op elkaar, zeker nu mensen weer steeds meer in groepen samenkomen", aldus Ten Kate. "En houd je aan de basismaatregelen: handen wassen, elkaar de ruimte geven (1,5 meter blijft een veilige afstand) en zorg voor voldoende frisse lucht."