Instellingen

Keeper Wiel (87) hangt hockeystick eindelijk aan de wilgen

Wiel Hansen en zijn teamgenoten.
Wiel Hansen en zijn teamgenoten. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Een bijzonder afscheid bij hockeyclub AMHC in Apeldoorn: keeper Wiel Hansen stopt op 87-jarige leeftijd. Volgens de club is hij de oudste actieve hockeyspeler van Nederland. Maar ook voor hem komt er een eind aan. Deze zondag nam hij afscheid met de wedstrijd tegen HC Ares.
Hansen merkt dat het op zijn leeftijd toch wel erg belastend wordt en tegenstanders houden ook maar tot op zekere hoogte rekening met zijn leeftijd. Dus hangt hij zijn stick aan de wilgen.
Kijk naar het afscheid van Hansen bij AMHC:
Keeper Wiel (87) hangt hockeystick eindelijk aan de wilgen
Vóór corona was Hansen nog actief voor het Nederlands hockeyteam 75+. En hij blijft ook beschikbaar voor de nationale ploeg voor spelers boven 75 jaar: hij stopt slechts met competitiehockey.
"Ik wil plaatsmaken voor de jeugd", zegt Hansen, die zichzelf een laatbloeier noemt in de sport. Rond zijn dertiende speelde hij al even hockey. Maar pas op zijn veertigste, toen hij van Limburg naar Apeldoorn verhuisde, pakte hij de sport weer op en werd hij lid bij AMHC.

Fenomeen

Binnen de club is Hansen een geliefde verschijning. "We gaan zijn gezelligheid missen", zegt teammaat David van Dijk. "Hij is een fenomeen binnen de club. Wiel was actief binnen het bestuur en bij de bar. Ook was hij als keeper betrokken bij onze keepersvereniging. Die hebben zelfs een bokaal naar hem vernoemd."
De teamgenoot herinnert zich nog dat Hansen vroeger wedstrijdverslagen maakte. "De eerste paar keer dacht ik: wat gaat hij nou steeds achter dat goal doen? Het bleek dat hij een bandrecorder bij zich had. Dan ging hij gauw vertellen wat er gebeurd was, dan kon hij dat later in zijn verslag gebruiken."

Weemoed

Hansen spreekt over 'weemoed' als hij voor de laatste keer zijn AMHC-keepersshirt aantrekt. "Hockey is uitdagend. Het geeft je een kick. Het is wel een heel andere sport geworden in de loop der jaren. Vroeger was hockey langzamer. Ook de technieken waren anders. Om de bal te stoppen, hielden wij onze stick recht. Nu gebeurt dat ook met een platte stick."
Na het laatste fluitsignaal klinkt zondag een luid applaus voor Hansen. Niet alleen van zijn team, de tegenstanders en het toegestroomde publiek, maar ook van andere keepers die speciaal voor hem het veld opkwamen. "Mijn opvolger? Ja, die doet het vrij aardig", aldus de 87-jarige hockeykeeper. Hij veegt een traantje weg. "Het is een meer dan waardig afscheid."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!