Instellingen

Komt Arnhemse vader die zoon Bekiro (12) met zwaard doodde vrij?

De 12-jarige Bekiro uit Arnhem werd gedood door zijn vader
De 12-jarige Bekiro uit Arnhem werd gedood door zijn vader © @Kelly
ARNHEM - Met een zwaard en met fataal gevolg doorboorde hij het lichaam van zijn jongste zoon, om daarna op straat zijn oudste achterna te zitten; de 43-jarige Arnhemmer die dat drama op zijn geweten heeft, staat vrijdag opnieuw voor de rechter. Die besluit over verlenging van de tbs-behandeling waartoe de man in 2019 werd veroordeeld.
Het gebeurde allemaal in de Arnhemse wijk Malburgen. De vader, die volgens deskundigen in een volledige psychose verkeerde, viel op 22 december 2018 in zijn eigen huis zijn oudste zoon van toen 15 jaar aan met een zwaard. Zijn jongste zoon, de 12-jarige Bekiro, schoot zijn broer te hulp. Die kon daardoor vluchten. Vervolgens richtte de vader zich op Bekiro en stak hem meerdere keren met een zwaard. Terwijl Bekiro stierf, rende de vader met het bebloede zwaard achter zijn oudste zoon aan.
Forensisch onderzoek bij het huis waar de 12-jarige Bekiro dood zijn vader werd gedood
Forensisch onderzoek bij het huis waar de 12-jarige Bekiro dood zijn vader werd gedood © Omroep Gelderland
Een rechter veroordeelde de vader in 2019 tot tbs met dwangverpleging. De man hoefde dus niet de gevangenis in, maar moest zich wel verplicht laten behandelen in een gesloten tbs-instelling, waar hij nu nog zit. De rechter achtte de vader schuldig aan doodslag op zijn jongste zoon Bekiro en poging tot doodslag op zijn oudste zoon. 'Het leed dat is aangericht is afschuwelijk en nauwelijks te beschrijven', zei de rechter toen. 'Maar omdat de vader in een volledige psychose verkeerde, kan je hem zijn daden niet aanrekenen', vond de rechter.

Grote impact

Het is gebruikelijk om elke twee jaar te toetsen of het nog steeds terecht is dat een veroordeelde verplicht wordt behandeld. Daarover buigt de rechter zich vandaag. De dood van de 12-jarige Bekiro had destijds een grote impact in Arnhem. Honderden mensen kwamen naar de herdenkingsdienst en stille tocht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!