Nieuws

Vader en zoon met 'oorlogsmuseum' in huis komen weg met taakstraf

De nepwapens en oefengranaten worden afgevoerd.
De nepwapens en oefengranaten worden afgevoerd. © 112Achterhoek-nieuws
TERBORG - De vader (53) en zoon (25) met een 'oorlogsmuseum' in hun rijtjeshuis in Terborg komen weg met een maximale taakstraf van 240 uur. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 2,5 jaar geëist.
De rechtbank verklaarde donderdagmiddag ervan overtuigd te zijn dat vader en zoon 'op geen enkele manier criminele doeleinden' hebben gehad bij de immense verzameling aan (nep)wapens, munitie en explosieven in hun woning: "Ze deden het voor de hobby, uit interesse."
Tevens werd er rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden, zoals het overlijden van de ex-vrouw van de man en de moeder van de zoon. Ook leden beiden enorm onder de arrestatie en de drie dagen cel, in mei vorig jaar. Bovendien moesten ze het lidmaatschap van de lokale schietvereniging inleveren en hadden ze geen strafblad.

'Geen criminelen'

Maar er werden 202 dozen vol wapens, mortieren en munitie in beslag genomen en de rechtbank wees erop dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) had verklaard dat de explosieven op 100 tot 150 meter veilig tot ontploffing konden worden gebracht. Die 'hele gevaarlijke situatie voor de woonomgeving' werd de twee wél aangerekend.
"Ik hoop dat u duidelijk is geworden dat we geen criminelen zijn", verklaarde de vader twee weken geleden tijdens de zitting voor de Meervoudige Kamer. Ze hadden het bezit van de verzameling in hun huis wel onderschat. De (nep)wapens en granaten kochten ze vooral op beurzen, in de veronderstelling dat die onklaar waren gemaakt.

Advertentie

Een politieman kwam de zoon op het spoor via een advertentie op Marktplaats, waarin hij een patroonhouder voor een automatisch vuurwapen (AK-47) aanbood. Na de inval en de aangetroffen verzameling in de woning werd in het politierapport gerept over een 'oorlogsmuseum'.
De vader en zoon komen weg met een taakstraf, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf werd 'niet passend' bevonden. "Maar gezien de ernst van de feiten krijgen ze naast de taakstraf een voorwaardelijke gevangenisstraf van 240 dagen", aldus de rechtbank. En de in beslaggenomen verzameling (nep)wapens, munitie en mortieren zijn ze kwijt.