Nieuws

Steeds minder Gelderse huizen verkocht, prijzen pijlsnel de hoogte in

Er worden volgens het CBS steeds minder huizen verkocht.
Er worden volgens het CBS steeds minder huizen verkocht. © ANP
ARNHEM - De krapte op de woningmarkt blijft onveranderd groot - ook in Gelderland. Er werden het afgelopen kwartaal fors minder huizen verkocht, die bovendien gemiddeld fors duurder waren. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Gelderland scoort bovengemiddeld als het gaat om de stijging van de huizenprijzen en de daling van het aantal verkochte huizen. Dat is overigens een trend die al een tijdje gaande is. In het derde kwartaal van dit jaar verwisselde in Gelderland 17 procent minder koophuizen van eigenaar, vergeleken met dezelfde periode in 2020, zo meldt het CBS. De waarde van de huizen steeg in het derde kwartaal in Gelderland met bijna 20 procent, vergeleken met een jaar eerder.
Landelijk gezien daalde het aantal transacties van bestaande koopwoningen in Nederland met 13,4 procent. Gelderland was na Overijssel de provincie met de grootste daling: 20,4 procent voor Overijssel en 17 procent voor Gelderland. In totaal werden er in het derde kwartaal 53.875 huizen verkocht.

Gelderland derde

Bestaande koophuizen waren in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld 17,5 procent duurder dan in het derde kwartaal van 2020. Gelderland komt in dit rijtje op de derde plaats (19,9 procent), achter Flevoland (21,9 procent) en Drenthe (21,8 procent). Flevoland is overigens al vier kwartalen op rij de provincie met de hoogste prijsstijgingen.
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat er van alle woningtypes minder werden verkocht. Toch waren er grote verschillen. Er werden 17,9 procent minder twee-onder-een-kapwoningen verkocht, en 1,5 procent minder appartementen.
Alle woningtypes waren ook duurder: twee-onder-een-kapwoningen, hoek- en tussenwoningen werden 17,9 procent duurder, appartementen stegen 15,6 procent in waarde.