Nieuws

NEC moet met een stevig plan komen, waarschuwt burgemeester Bruls

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls.
De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls is bereid zware maatregelen te treffen tegen NEC als de club zelf geen stappen onderneemt om relschoppers te weren na de veelbewogen streekwedstrijd tussen NEC en Vitesse. Dat bleek donderdag in het NPO Radio1-programma 1-op-1.
"Ik accepteer niet dat we doen alsof er niets gebeurd is en de relschoppers zondag weer vrolijk in de bus richting FC Groningen zitten. Je mag ook gewoon wat verwachten van je gasten, namelijk dat ze zich behoorlijk gedragen", aldus Bruls.

'Lachen om een boete'

Een boete voor de relschoppers is volgens de burgemeester verre van voldoende. "Die verdelen ze onder hun maten en dan lachen ze verder. De inzet moet gewoon een stadionverbod zijn." De club moet zich daarbij volgens Bruls niet verschuilen achter juridische haken en ogen. De KNVB laat woensdag weten dat een levenslang stadionverbod voor hooligans 'in theorie' mogelijk is.

Stevig plan

Nijmegen overlegt donderdag met NEC. Bruls verwacht dat de club met een stevig plan komt. "Als NEC de gasten die de club ontvangt niet kan controleren, is dat een geldige reden om een evenement te verbieden. Elk ander restaurant of evenement zou onder deze omstandigheden al gesloten zijn."
De clubs in het betaalde voetbal blijven voorlopig een persoonsgerichte aanpak hanteren bij supportersongeregeldheden in de stadions, maar ze overwegen over te gaan tot zwaardere maatregelen als de incidenten aanhouden. Het weren van (uit-)supporters en het staken van wedstrijden behoren dan tot de opties. "We willen er alles aan doen om niet in deze fase terecht te komen", meldt de KNVB na overleg met de clubs. Om de ongeregeldheden aan te pakken, formeerde de KNVB deze week een werkgroep met vertegenwoordigers van de clubs uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie en het Supporterscollectief. Op basis van de overleggen binnen de werkgroep komen er extra maatregelen.