Nieuws

Wie is gevaarlijker: een ongeteste gevaccineerde of een geteste ongevaccineerde?

Clubbezoekers moeten een coronatoegangsbewijs tonen voordat ze naar binnengaan.
Clubbezoekers moeten een coronatoegangsbewijs tonen voordat ze naar binnengaan. © ANP
NIJMEGEN - Nu de coronabesmettingen weer oplopen, laait ook de discussie tussen gevaccineerden en ongevaccineerden weer op. En vanuit die laatste groep is een veelgehoord argument dat gevaccineerden - omdat ze zich niet hoeven laten testen - eigenlijk gevaarlijker zijn dan ongevaccineerden. Hoeveel waarheid zit daar in? Omroep Gelderland vroeg het drie corona-experts.
Arts-microbioloog Bert Mulder van het CWZ in Nijmegen is er kort over. “Het is gewoon waar”, bevestigt hij. “Als je dan toch tijdens een evenement besmettingen ziet, dan komt dat waarschijnlijk niet van een ongevaccineerde, want die zijn getest. Het is waarschijnlijker dat het vanuit een gevaccineerde komt; die worden niet getest, maar kunnen nog steeds het virus overbrengen. We zagen het pasgeleden op de Pannerdense kermis,. Daar werd keurig met QR-codes gewerkt, maar toch raakten er zo'n vijftig mensen besmet.”
Maar, benadrukt hij, het is geen argument om je niet te laten vaccineren. "Het blijft verstandig je wel te vaccineren, want dan ben je een stuk beter beschermd tegen ernstige infectie.”

'Onterecht'

Microbioloog Heiman Wertheim van het Radboudumc en medisch microbioloog Andreas Voss, ook van het CWZ, vinden echter dat ongevaccineerden hiermee de wereld omdraaien. “De eerste keuze zou moeten zijn: ik laat me vaccineren”, vindt Voss. “Gevaccineerden hebben er iets aan gedaan om overdracht naar anderen te voorkomen en zichzelf te beschermen. Ongevaccineerden hebben een groter risico om ziek te worden én een grotere kans om het op anderen over te dragen, inclusief mensen op wie het vaccin een miniem effect heeft.”

'Wie wordt er ziek?'

Heiman Wertheim sluit zich daarbij aan. “Uiteindelijk gaat het er om wie er ziek wordt. De gevaccineerden kunnen zeker geïnfecteerd raken, maar onderzoek toont aan dat zij minder en ook korter besmettelijk zijn. Voor wie zijn ze dan gevaarlijk? Juist: voor de niet-gevaccineerden. Als zij zich laten vaccineren, is er gewoon minder aan de hand."
“Wie is het gevaar?", vervolgt Wertheim. "Het gevaar is vooral de niet-gevaccineerde. Die worden ziek: driekwart van de coronapatiënten in de ziekenhuizen is niet gevaccineerd. Het vaccin voorkomt ernstige ziekte, waardoor mensen niet of nauwelijks in het ziekenhuis belanden en geen bed voor bijvoorbeeld een hartpatiënt of kankerpatiënt bezet houden.”

Zie ook: