Instellingen

Ilona raakte 50 kilo kwijt: 'Mijn depressie verdween als sneeuw voor de zon'

Nick en Ilona zeggen ja tegen elkaar.
Nick en Ilona zeggen ja tegen elkaar. © Omroep Gelderland
EERBEEK - Al een behoorlijke tijd kampte Ilona met een depressie. Door gebeurtenissen in haar leven stortte ze eind 2018 volledig in: ze kon geen bordje meer afwassen. Alles van de jaren ervoor kwam eruit. "Ik kon niets meer. Niet koken, geen huishoudelijke klusjes. Maar ook de leuke dingen waar ik energie uit haalde, gingen niet meer. Ik was opgebrand", vertelt de 28-jarige uit Eerbeek.
Ilona vindt het lastig uit te leggen wat de reden is van haar depressie. "Ik denk dat het te maken heeft met alles wat er in het verleden is gebeurd. Ik ben echt een binnenvetter en praat niet graag over mijn gevoelens. Op een gegeven moment klapt dat."
Ilona's zus is geboren met een beperking. "Mijn zusje is ziek geboren en dat maakte het in ons gezin al anders. Ik kwam als kind iedere dag in het ziekenhuis en heb daar dingen gezien die ik eigenlijk niet had willen zien." Toen een aantal jaar geleden ook haar ouders uit elkaar gingen en ze daarna vastliep tijdens haar studie, ging het mis.
Voor haar vriend Nick, met wie ze al acht jaar een relatie mee heeft, was deze tijd af en toe heel pittig. "Door haar depressie kwam Ilona thuis te zitten", vertelt hij. Nick was destijds de kostwinner en werkte hard. Als hij thuiskwam, trof hij Ilona vaak uitgeblust aan op de bank. "Ik vond het soms wel lastig om naar huis te gaan", vertelt Nick. Voor het koppel was het een moeilijke tijd.

Ommekeer

Ilona wilde daarom koste wat het kost beter worden. "Op een gegeven moment zat ik in de tuin. Ik zag de vogeltjes en de bloempjes en ik dacht: ik wil niet meer zo verder, ik wil genieten."
Ze besloot in therapie te gaan voor haar geestelijke klachten, maar ze was ook niet tevreden met haar lichaam. "Ik ben gaan informeren bij de huisarts over een maagverkleining. En toen is het balletje gaan rollen." In november 2020 kreeg Ilona een maagverkleining om voorgoed af te kunnen rekenen met haar verleden.
Ilona voor de operatie.
Ilona voor de operatie. © Eigen foto
Inmiddels is de Eerbeekse meer dan 50 kilo kwijt. "Ik voel me beter dan ooit tevoren. De depressie is als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik ben, na een wachttijd van twee jaar, ook gestart met therapie, waardoor ik hoop nooit meer terug te vallen in mijn oude leven."

'Ik durf mezelf weer te laten zien'

Nick en Ilona willen daarom nu hun liefde bezegelen met een huwelijk, om zo een vervelende periode af te sluiten. "We willen de magie van het trouwen voelen", vertelt Nick. Voor Ilona geldt hetzelfde. Ze droomde als kind al van een echt prinsessenjurk zoals in de films over Sissi, maar zag zichzelf daar niet in schitteren. "Ik durf mezelf weer te laten zien".
Nick en Ilona gaven zich daarom op voor het programma JA ik wil NU! Bij het aantrekken van haar perfecte trouwjurk biggelden bij familie, vrienden en de crew van het programma toch wel wat traantjes over de wangen.
Wil jij weten hoe Ilona stond te stralen naast haar Nick? Kijk hier naar de uitzending van JA ik wil NU!
In JA ik wil NU! volgt Omroep Gelderland acht koppels op de mooiste dag van hun leven. Stellen die niet in de gelegenheid zijn om te trouwen, bijvoorbeeld door corona of vanwege geldzorgen, krijgen nu deze kans. Meer dan zestig koppels meldden zich aan bij de redactie van JA ik wil NU!. Acht van deze stellen stappen dit najaar in het huwelijksbootje. Iedere zondagavond te zien bij TV Gelderland vanaf 17.20 uur en ieder uur herhaald.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!