Nieuws

Omwonenden zijn overlast door beschadigde snelweg spuugzat: 'Je wil gewoon rust'

Verkeer op de A1 bij Terschuur.
Verkeer op de A1 bij Terschuur. © Omroep Gelderland
TERSCHUUR - Inwoners van Terschuur zijn de overlast van de aan het dorp grenzende snelweg A1 spuugzat. Sinds er in februari vorstschade is vastgesteld, zijn er trillingen en is er geluidsoverlast. "Het is nu echt niet grappig meer", klinkt het in het dorp.
Buurvrouwen Jocye Wagensveld en Tamara van den Born vonden elkaar in hun onvrede over de overlast. "Ik ben al sinds februari aan het bellen met Rijkswaterstaat", vertelt Joyce. "Dat is het moment dat het geluid van de snelweg opeens toenam. Het heeft toen een tijdje gevroren waardoor er gaten in het wegdek zijn ontstaan. Voornamelijk vrachtwagens rijden daaroverheen."

'Wil gewoon rust'

Tamara beaamt dat. "Het is heel vervelend. Soms begint het om 05.00 uur al." Zij heeft minder last van het geluid, maar ervaart vooral trillingen. "Als je daar zo vroeg wakker van wordt, is je dag wel wat minder leuk. Overdag is het niet zo vervelend, maar als je 's nachts in je bed ligt, dan wil je gewoon rust."
Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder.
Bewoners zijn overlast A1 spuugzat: 'Er is nog steeds niks geregeld'
De twee buurvrouwen wonen beiden al geruime tijd in Terschuur. "Als je in Terschuur gaat wonen, dan weet je: je hoort de snelweg", zegt Tamara. "Maar nu is het wel heel erg. Ik maak mij ook echt zorgen over de fundering van het huis, stel je voor dat je huis schade oploopt door een belabberde snelweg, dat kan toch niet."

Simpele reparatie

Joyce heeft sinds februari contact met Rijkswaterstaat, de organisatie die verantwoordelijk is voor de staat van de weg. "Het gaat tot nu toe heel moeizaam. Ze hebben een simpele reparatie aan het wegdek uitgevoerd, maar daar zijn de problemen niet mee opgelost. Ik heb het idee dat ze mij met een kluitje in het riet sturen, want er is nog steeds niks geregeld. Wij willen gewoon een nieuw wegdek, zodat we fatsoenlijk door kunnen slapen."
Rijkswaterstaat geeft aan dat de organisatie de bezwaren uit Terschuur kent. "Het heeft echt urgentie bij ons en we zijn ook van plan om de weg te gaan repareren. Het is alleen heel lastig om te zeggen wanneer", laat een woordvoerder weten. "Maar, we zijn ermee bezig en vinden het heel vervelend dat de bewoners last van de weg hebben."

'Kan wel een jaar duren'

De bewoners noemen dat een understatement. "Het is heel fijn dat Rijkswaterstaat nu na al die maanden erkent dat het vervelend voor ons is", zegt Joyce. "Tegen mij hebben ze gezegd dat het nog wel een jaar kan duren voordat de weg weer in orde is. Dat geduld heb ik niet. M'n nachtrust is daar iets te belangrijk voor."
Omdat de buurvrouwen Rijkswaterstaat in beweging willen krijgen, zijn ze buurt ingegaan om te horen hoe andere buren over de problemen denken. "Iedereen die ook last van de weg heeft, kan z'n handtekening zetten op een formulier. Daarmee hopen bij Rijkswaterstaat aan te tonen dat echt heel veel mensen hier last van hebben."
En wat blijkt? Ook alle andere buren blijken extra overlast te ervaren. "De dreunen zijn soms heel erg", zegt één van hen. Een ander: "Wij hebben een waterbed. Dat hoort heel stabiel te liggen, maar zelfs dat beweegt. Het is niet normaal."
Tamara is vooral blij. "Nu kan Rijkswaterstaat in ieder geval niet zeggen dat alleen wij twee wat te zeuren hebben", zegt ze met een glimlach.