Nieuws

Windhoos treft camping in Zelhem: 'Het leek wel windkracht 10'

ZELHEM - Camping De Betteld aan de Aaltenseweg in Zelhem is donderdagochtend getroffen door een windhoos. Er is niemand gewond geraakt. Wel zijn een chalet, een aantal voortenten en een auto geraakt door omvallende bomen en takken die naar beneden kwamen. "Blij en dankbaar" is campingeigenaar Gerhard Hobelman dat niemand gewond is geraakt.
"Ik zat op mijn kantoor toen het ineens heel hard begon te waaien. Ik zag een smalle streep over trekken. Het leek wel windkracht tien. Het duurde misschien twintig seconden."
Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.
Windhoos treft camping in Zelhem: 'Het leek wel windkracht 10'
"Grote bomen die op de camping stonden zijn ontworteld en takken kwamen naar beneden", vertelt Hobelman. Voor zover hij het heeft gezien, heeft één chalet schade opgelopen. Ook zijn een auto en vijf voortenten op het campingterrein geraakt. Bij het chalet is een tak door het dak gevallen. Of er op dat moment iemand in het chalet was, weet hij niet.
Bij dit chalet ging een tak door het dak.
Bij dit chalet ging een tak door het dak. © Camping De Betteld
Hobelman maakte direct na de windhoos op de fiets een inspectierondje over het terrein van zo'n twintig hectare. Hij zag zo'n tien plekken waar de windhoos had toegeslagen. "Je schrikt je kapot", vertelt hij rond halfelf. "Dat één moment zoveel schade kan aanrichten. Een boom met een doorsnee van een meter is zo uit de grond getrokken. Ongelooflijk."
"Onze facilitaire mensen zijn samen met vrijwilligers bezig paden weer vrij te maken. Dan hebben campinggasten aan het eind van de middag geen last meer van bomen en takken die paden blokkeren. Met het opruimen van de takken en boomstronken zijn we vervolgens nog wel een paar dagen bezig", schat de campingeigenaar in.
Paden op de camping moeten vrij worden gemaakt.
Paden op de camping moeten vrij worden gemaakt. © Camping De Betteld
Een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland laat weten dat de brandweer rond halfelf ook bezig is toegangswegen op de camping vrij te maken. Hij verwacht dat de brandweer hier nog tot begin van de middag druk mee is.
Woensdagavond keken mensen in 's-Heerenberg al hun ogen uit. Daar was sprake van een heuse minitornado. Rond 18.40 was het natuurfenomeen te zien. Op Twitter verschenen daarna meerdere meldingen. Voor zover bekend is daar geen schade aangericht.