Nieuws

Faunabescherming: 'Stop meteen met jacht in leefgebied van de wolf'

De Faunabescherming neemt het op voor de wolf.
De Faunabescherming neemt het op voor de wolf. © Pixabay
RENKUM - Stichting De Faunabescherming heeft de provincie Gelderland gevraagd de jacht op edelherten en wilde zwijnen te staken. De jacht moet volgens de stichting worden gestaakt omdat op de Veluwe meerdere roedels wolven leven die anders worden verstoord.
De provincie Gelderland verleende jagers eerder een ontheffing voor grootschalig afschot van duizenden dieren. Maar dat druist volgens de stichting in tegen de wettelijke verplichting wolvenroedels te beschermen. Wolven vallen onder de Wet natuurbescherming en worden zeer strikt beschermd.

'Geen rekening met wolf'

Volgens de stichting zou de jacht onvermijdelijk leiden tot ernstige verstoring van het leefgebied van de verschillende wolvenroedels. De Faunabescherming laat weten dat er bij het verlenen van de provinciale ontheffing geen enkele wijze rekening is gehouden met het risico van verstoring. Of de mogelijkheid dat bij de jacht wolven worden gedood of gewond raken in het gebied. Een paar weken geleden is er een geschoten wolf aangetroffen bij Stroe.

Spoedverzoek om jacht stil te leggen

Er ligt nu een spoedverzoek bij de provincie van de Faunabescherming tot het onmiddellijk stil leggen van de jacht of beperking van de jacht. Zolang er volgens de stichting geen onafhankelijke wetenschappelijke beoordeling is waaruit blijkt dat wolven geen hinder ondervinden van het massale afschot van hun prooidieren, dient de jacht volgens de stichting te worden stilgelegd.

Provincie zegt 'nee'

De provincie kijkt naar het verzoek, maar overweegt vooralsnog niet de jacht stil te leggen, laat een woordvoerder weten. De provincie gaat er niet vanuit dat het gebied van de wolvenroedels wordt verstoord. "Wolven hebben zelf het voor hen geschikte leefgebied gekozen, faunabeheer in deze gebieden is een gegeven", schrijft Gelderland.

Draagvlak creëren voor de wolf

"De provincie beschermt de wolven door te werken aan draagvlak voor de wolf", zegt een woordvoerder. "Dat doen we met voorlichting, door bij te dragen aan preventieve maatregelen en door duidelijkheid te geven over wanneer wordt ingegrepen. Lokaal maken de terreinbeheerders afwegingen op basis van specifieke gebeurtenissen. Zo kan bijvoorbeeld extra toezicht worden gehouden bij locaties waarvan men vermoed dat de wolven er jongen groot brengen."

Geen oordeel over tipgeld

Er worden nu geldbedragen neergelegd voor het achterhalen van de persoon die de wolf in Stroe heeft doodgeschoten. De provincie laat zich daar niet over uit. " Wij zien daarin vooral een bevestiging dat het onderwerp sterk leeft in de samenleving, verder hebben wij daar geen oordeel over."