Rijk van Nijmegen / Achterhoek

NEC verbaasd over harde uitspraken Bruls

Rellen na de derby.
Rellen na de derby. © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - De leiding van NEC is verbaasd over de harde uitspraken van de burgemeester van Nijmegen in de raadsvergadering van woensdagavond. Hubert Bruls zei onder meer dat hij wil dat relschoppers die zondag na de Gelderse derby de politie aanvielen een levenslang stadion- en omgevingsverbod moeten krijgen. Ook denkt hij aan het weigeren van een bepaalde groep NEC-aanhangers in het stadion.
"Ik vind het een schande voor onze stad", zei Bruls tegen de raadsleden. "Wat mij betreft krijgt iemand die nu betrapt is een levenslang stadionverbod en omgevingsverbod. Zo niet, trek ik de vergunning van NEC in. Er is een grens gepasseerd die heel veel mensen in Nijmegen en daarbuiten voelen. En die grens is onacceptabel. Onacceptabel."
"Met zulke teksten lopen we vooruit op de evaluatie die nog moet plaatsvinden én worden er verwachtingen opgelegd met zeer verstrekkende gevolgen. Dat lijkt ons niet de bedoeling", zegt woordvoerder Nick van der Cammen van NEC. "Donderdag wordt door de driehoek en ons voor het eerst geëvalueerd. Daar komt, door de woorden van de burgemeester, nu extra druk op te staan."

Al 22 relschoppers opgepakt

"Als NEC hebben we van meet af aan gecommuniceerd dat we niet op de zaken vooruit wilden lopen en geen voorbarige conclusies wilden trekken. Daar blijven we bij", gaat Van der Cammen verder. "Dit soort zaken dienen eerst besproken te worden in de driekhoek. Dat is ook logisch, want zo hoor je met elkaar te communiceren en niet in het openbaar."
De politie pakte zondag al 22 relschoppers op en verwacht nog veel meer arrestaties te doen. Het OM houdt een snelrechtzitting voor een deel van de opgepakte mannen, die allemaal uit Arnhem, Nijmegen en de omgeving komen. Volgens Bruls is het weigeren van uitpubliek bij de Gelderse derby ook een optie waarover wordt nagedacht.